Foto: Colourbox.

Måttligt drickande ger högre inlärningsförmåga

Vin, te och mörk choklad kan ge dig bättre möjligheter till inlärning. Men det gäller att dricka och äta med måtta.
En ny undersökning
gjord i England visar att måttliga mängder vin kan motverka demens och dessutom göra att inlärning blir enklare för äldre. Resultaten blir bäst om man samtidigt dricker te och äter mörk choklad.
Vi har hört det
förut men nu är det dags igen, en liten mängd dagligt vin kan ge goda hälsoeffekter. Det är ett forskningslag vid universitetet i Oxford som kommit fram till att en kombination av vin, te och mörk choklad kan öka möjligheten till inlärning hos äldre personer och motverka demens. Det är de så kallade flavonoiderna i de tre ingredienserna som bidrar till det goda hälsoresultatet.
En av forskarna
som ligger bakom studien, David Smith, säger dock att man inte ska bli alltför entusiastisk över resultatet och låta det påverka vin- och chokladvanorna i för stor utsträckning.

- Den viktiga frågan är hur mycket vin man ska dricka, säger Smith till sajten Winespectator.com som rapporterar om undersökningen. Enligt våra undersökningar var effekten maximal med ett litet glas vin om dagen, fortsätter han.
Tidigare undersökningar
har visat att vin, te och choklad alla innehåller flavonoider och forskarna som genomförde den här undersökningen ville kontrollera om kombinationen av de tre kan leda till bättre hjärnverksamhet.

Man undersökte därför en grupp på 2 000 personer som fick svara på frågor om mat- och dryckesvanor och dessutom genomföra inlärningstester. Resultaten visade att de som konsumerade vin, te och mörk choklad hade bättre inlärningskapacitet än de som inte gjorde det.
Smith säger till
sajtens reporter att resultaten kan uppkomma av andra skäl än de som kan kopplas till mat- och dryckesvanor, det kan handla om livsstil eller andra levnadsbetingelser.

Studien visar även att drickande av större mängder kan vara skadligt, samtliga deltagare i studien som drack mer än tre glas vin om dagen hade sämre inlärningsförmåga.
Undersökningen
publiceras i den brittiska tidningen the Journal of Nutrition.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!