Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Maten du aldrig ska äta rå

Det finns viss mat du absolut aldrig ska äta rå. Då kan du både få mask och bli allvarligt sjuk. Här är listan med mat du ska se upp med och inte äta rå.

Mitt Kök

1. Fruktkärnor

Kärnor eller frön från äpple, mango, persika, päron och aprikos ska man aldrig äta. Om du öppnar en kärna är insidan mjuk och kan se ätlig ut, men den innehåller en kemikalie kallad amygdalin som kan förvandlas till cyanid. För att det ska ske måste du dock äta en hel del kärnor men det kan vara bra att känna till.

2. Ägg

Vi är många som har sett Rocky-filmerna där han slänger i sig flera råa ägg om dagarna, men det betyder inte att det är smart. Ägg innehåller massor av protein, vilket är bra, men råa ägg kan också, om du har otur, innehålla salmonella. Idag är salmonella i ägg i Sverige i stort sett totalt utrotat men tänk på det om du är utomlands....

3. Rabarberblad

Du kanske har hört att rabarber är giftig när den är rå, men det är faktiskt bara bladen du ska undvika. Bladen innehåller höga nivåer av oxalsyra*, vilken kan orsaka skador.

4. Grön potatis

Potatis som fått en konstig grön färg har vi nog alla sett. När potatis får för mycket solljus och blir grön har sannolikt halten av kemikalien solanin ökat. Äter du stora mängder grön potatis kan det leda till huvudvärk, trötthet, illamående och magproblem. Lagra gärna din potatis på en mörk, sval och torr plats så slipper du detta problem.

5. Griskött

Numera behöver man inte längre tillaga griskött ”well done”, men du bör ändå tillaga den en bit över ”medium” - temperatur-rekommendationen brukar ligga mellan 65 och 70 grader. Tidigare fanns en risk för både salmonella och trikiner i griskött men den risken är i stort sett obefintlig idag - det handlar framförallt om smaken på köttet.

6. Röda kidneybönor

Skulle du plocka råa kidneybönor direkt från plantan och äta dem skulle det inte bara smaka ganska illa, du skulle också, inom ett par timmar, drabbas av illamående, kräkningar, kramper och en orolig mage. Orsaken är ett naturligt gift som kallas lektin. Blötlägg alltid bönorna i vatten i minst fem timmar innan du kokar dem så blir allt bra.

7. Kyckling

Var försiktig med kyckling och se till att den är väl tillagad - köttet ska vara vitt och saften ofärgad. När du hanterar kycklingen, se till att diska kniv och skärbrädor så att inte bakterier kommer i kontakt med annan mat.

8. Champinjoner

Champinjoner innehåller fenylhydraziner som misstänks var cancerogena, därför ska man inte äta för mycket champinjoner. Livsmedelsverket rekommenderar inte mer än 2 kilo svamp per person och år, vilket motsvarar ett par hekto per månad.

Om svampen tillagas genom stekning, kokning eller grillning minskar halten av fenylhydraziner om kokvattnet också hälls bort. Konserverad svamp innehåller ännu lägre halter.

 

Källa: Thedailymeal.com

Text: Maria K Broman

*Är det farligt med oxalsyra?

Oxalsyra är en organisk syra, som finns naturligt i en del växter.

 

För friska personer som äter varierat har det ingen betydelse för hälsan om man då och då äter livsmedel med höga halter av oxalsyra.

 

Känsliga grupper

Stora mängder oxalsyra kan påverka risken för njursten, särskilt för de som har obalans i kalcium och D-vitaminintag.

 

Personer med nedsatt njurfunktion bör begränsa sitt intag av oxalsyra. Detta informeras det om vid njurkliniker, där också särskilda kostrekommendationer ges.

 

Vilka livsmedel innehåller oxalsyra?

Halten av oxalsyra är låg hos de flesta vegetabiliska livsmedel, men i till exempel spenat, rabarber, rödbetsblad, kakao och carambole (stjärnfrukt) kan syran finnas i ganska stor mängd.

 

Källa: Livsmedelsverket

Artikel från Mitt kök