Foto: Shutterstock

Mat att ta med på utflykt – 8 recept till bra matsäck

Sugen på något mättande och lättlagat till utflykten? Mellanmål som ger snabb energi och som är enkelt att ta med ut? Allt om Mat tipsar om 8 recept som passar bra att ha med på utflykt - både på skogspromenad och i skidbacken.

En dag i skogen, en helgvandring, några timmar i skidbacken och längdspåret på sportlovet eller en tur på fjället kräver mat med mycket energi. Det ska också vara mat som är lätt att ta med och som klarar sig i en ryggsäck. Allt om Mat tipsar här om olika typer av utflyktsmat att ta med ut i skog och mark. Laga och njut!

Kycklingpiroger

Lättlagade pizzabullar

Tips! Laga en god soppa och ta med i en termos. Här är recept på en krämig tomatsoppa som kan serveras i kåsa och toppas med fröströssel.

Fyllda gifflar

Smörgås med äggröra

Läs också: Det här kan du laga på ditt stormkök

Vegetariska piroger

Termos med varm dryck

En termos med varm dryck är a och o när man ger sig av på utflykt under lite kallare årstider. Fyll din termos med blåbärssoppa, nyponsoppa, te, kaffe eller choklad. Väljer du någon soppa får du även i dig lite extra energi.

Energibars

Havregrynsbars med äpple och mörk choklad

Nötblandning

Rätt klädd för utevistelse

Bra kläder är en förutsättning för att utflykten ska bli lyckad. Välj gärna lager på lager, vind- och vattentätt, lätta plagg och skönt på fötterna. Gummistövlar eller kängor beroende på väderlek och årstid. Underställ i ull hjälper kroppen att hålla dig varm och torr.

Foto: Produktbilder

Fleecejacka i retrostil i herr- och dammodell från skotska outdoormärket Rab. Outpost jacket och WS Sheatling Jacket i materialet Polartec® 300.

Känga ”Larvik” gjord av hampa. En känga i unisexmodell, från svenska Icebug, som lämpar sig för lättare vandring.

En lätt fodrad skaljacka som är vatten- och vindtät. Jackan ”Tanya” från franska Picture är gjord av återvunnet sockerrörsavfall.

Trött på blöta och kalla fötter? Då kan en rejäl, fodrad gummistövel vara ett bra alternativ när du ska röra dig i skog och mark. Svenska Polyver gör stövlar i praktiska modeller som passar hela familjen på (vinter)äventyr.

Packa rätt och lätt. En ryggsäck som är lätt gör utflykten ännu trevligare. Förutom en god och stärkande matsäck är det bra att ta med extra strumpor, vantar och mössa. Ryggsäck ”Ilforsen” från svenska Sarek som har hela sin tillverkning av lättviktsprodukter i Umeå. 

Ull närmast kroppen är bland det bästa du kan bära när du rör dig utomhus - värmer, andas och hanterar fukt som få material klarar av. Långkalsong i dam- och herrmodell i certifierad merinoull från norska Aclima.