Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Smaksätt fisk och skaldjur på grillen - 6 goda marinader och såser

Goda marinader och såser som passar perfekt till fisk och skaldjur, och som lyfter sommarens grillmiddagar till nya nivåer.

Vilka marinader och såser passar egentligen till grillad lax, vit fisk och skaldjur? Här kommer sex favoriter:

1. Mango- och senapsmajo

Passar till skaldjur och lite fetare fiskar som lax.

Till ca 4 dl: Tina 100 g fryst mango. Mixa den med 2 1/2 msk dijonsenap och 1 äggula i matberedare. Tillsätt 2 1/2 dl rapsolja, lite i taget. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm tabasco.

2. Citron- och misodressing

Passar speciellt bra till grillad tonfisk.

Till ca 3 dl: Skala och skär 100 g morot i -mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Mixa moroten med 2 skalade och rivna vitlöksklyftor, 1 1/2 dl rapsolja,

1 dl vatten, 3 msk ljus misopasta, 2 1/2 msk honung, 2 msk pressad citron, 1 msk vitvinsvinäger och 1/2 tsk salt.

3. Brynt smör med yuzu

Servera till både fisk och skaldjur.

Till 150 g smör: Bryn 150 g smör i en kastrull. Låt kallna. Vispa smöret med elvisp. Ansa och strimla 2 salladslökar. Rör ner lök, 3 msk -yuzujuice, 2 krm salt och 1 krm nymald svartpeppar i smöret.

4. Saffrans- och paprikasås

Klassiska smaker till skaldjur.

Till 4 pers: Skala och finhacka 1 schalottenlök och 1 vitlöksklyfta. Fräs löken i 1 msk rapsolja ca 2 min. Tillsätt 1 paket saffran (1/2 g) och 1 msk tomatpuré. Häll över 1/2 dl torrt vitt vin och låt det koka in. Låt kallna.

Kärna ur och finhacka 1/2 röd paprika. Blanda lökfräs och paprika med 2 dl crème fraiche, 2 msk hackad gräslök, 1/2 tsk salt och 1/2 krm cayennepeppar.

5. Glaze med apelsin och ingefära

Passar bland annat till lax och makrill.

Till ca 600 g fisk: Skala och finstrimla 1 bit ingefära (ca 5 cm). Kärna ur och finhacka 1 jalapeñochili. Blanda ingefära och chili med 1/2 dl BBQ-sås, 1/2 dl apelsinmarmelad, 1 msk svarta nigellafrön, 1 tsk mald koriander och 1 tsk salt.

6. Rub med vitlök och örter

Gott till vit fisk.

Till 500 g fisk: Skala och hacka 5 vitlöks-klyftor. Fräs dem i 1 msk smör ca 3 min. Låt kallna. Mortla -vit-löken med 2 msk

torkade franska örter och 1 tsk flingsalt.

Av: Redaktionen

Styling: Petra Pettersson

lÄS MER:

Såser och marinader till grillad kyckling och kött

Såser och marinader till vegetariskt på grillen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!