<p>MATGL&Auml;DJE. Lotta B&auml;ckstr&ouml;m vill inspirera till att bjuda in v&auml;nnerna p&aring; mat.</p>

MATGLÄDJE. Lotta Bäckström vill inspirera till att bjuda in vännerna på mat.

Foto: Ewa K Andinsson

Lotta Bäckströms färgstarka gazpacho

Kända matexperter väljer varje vecka i SÖNDAG ett favoritrecept – som blir garanterat gott. Den här veckan bjuder kocken Lotta Bäckström på färgrik paprikagazpacho. Perfekt på buffébordet eller som förrätt.

&rdquo;Du har ett grundrecept, sedan kan du leka&rdquo;

Lotta Bäckström har gjort en smakrik och vacker gazpacho på paprika, toppad med räkor och kräftstjärtar.

&ndash; Den är enkel att göra och går bra att förbereda en eller två dagar i förväg, säger hon.

Och den är enkel att variera &ndash; med getost, mozzarella eller genom att hacka i mer paprika går det smidigt. 

&ndash; Du har ett grundrecept, sedan kan du leka hur mycket som helst. Det är så jag tycker om att laga mat, att utgå från bra recept och sedan variera dem, säger Lotta Bäckström.

På bryggan i det gamla fiskarsamhället Mollösund, där Lotta har sitt sommarhus, dukar hon gärna upp en skaldjursbuffé med tillbehör som just gazpachon, saffransaioli, örtfärskost och bröd. Det serveras med vininkokta blåmusslor och kokta kräftor. Den som vill göra det enkelt för sig kan köpa färdigkokta kräftor, råder Lotta Bäckström.

Hon har lång erfarenhet både som kock och företagare med egen cateringfirma.

&ndash; Men du är aldrig fullärd. Jag tycker det är kul att både lära sig nya grepp av unga kocklärlingar och få inspiration av de gamla damerna som jag lagar mat med i Italien. 

Lotta Bäckström har fått mycket uppmärksamhet för sin debutbok om bufféer. Där vill hon inspirera till bjudningar och visar att bufféformen ofta är enkel och rolig &ndash; från vårbordet med primörer till kaffekalaset i bersån.

Gör Lenas Gazpacho med smak av paprika 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!