<p>Lisa kan g&ouml;ra mycket av sina frilansjobb hemifr&aring;n.</p>

Lisa kan göra mycket av sina frilansjobb hemifrån.

Foto: Henrik Frithiof

Lisas passion är mat, skrivandet och korv

Möt våra bloggare; idag intervjuar vi Lisa Lemke som bloggar från Västkusten.

Lisa Lemke har världens roligaste jobb, tycker hon själv.

- Jag tycker allt är så himla kul! I mitt jobb får jag ju både skriva recept, styla och skriva texter, säger Lisa som nu jobbar frilansjournalist med inriktning på mat och har samtidigt en blogg på Alltommat.se. Från början var det tänkt att hon skulle bli journalist. Men intresset för mat fanns hela tiden med i bakgrunden.

- Hemma var köket barnens plats lika mycket som de vuxnas och där fick jag som liten fria händer. Jag har alltid varit intressead av mat och när min bror blev kock, så blev jag matskribent.

- När andra köpte toppar på H&M, köpte jag nya kastruller, berättar Lisa som sedan 2003 skriver för ett antal av Sveriges stora tidningar och tidskrifter.

Hämtar idéer från många håll

Inspirationen till alla nya recept kan komma från alla håll. Ett fat som är vackert eller säsongens gröna som växer i landet just nu. Lisa Lemke utgår helst från råvaran och arbetar utifrån hur den smakar som bäst.

- Det är skojigt att hitta nya smakkombintioner och det ska vara grovt och enkelt helst. Jag är heller inte den typen som tycker att ju fler kockar desto sämre soppa. Jag vill att man står tillsammans i köket och dricker vin och har trevligt när man lagar mat.

Lisa bor nere i Falkenberg, en ganska ny flytt, som förde med sig en del frågetecken. Skulle det gå att vara frilans så här långt bort från en storstad? Det visade sig vara en utmärkt kombination.

- Jag stormtrivs i Halland. Att vara matskribent i Halland är perfekt. Jag kan åka direkt till producenterna och ser vad de har, innan de säljer till butiker och restauranger.

Där hos odlarna och producenterna får hon ofta nya idéer när hon ser nya råvaror.

- Jag vill gärna använda det närproducerade och ta tillvara råvaror som man gjorde förr.

Berest i Europa

Lisa har rest en hel del runt i Europa och resten av världen och tillbringar till exempel en tid varje höst i Umbrien för att vara med vid olivskörden. Italien ligger henne varmt om hjärtat, liksom Tyskland, för där finns det korv. Riktig korv.

- Oj, korv...

Lisa har en speciell kärlek för just korv. Hon är helt enkelt barnsligt förtjust i korv, säger hon själv. Men det ska vara äkta.

- Jag skulle vilja samla alla svenskar runt två tallrikar och lägga upp två olika sorters korv, en som är gjord på bra råvaror och hög köttprocent och en sämre variant som vi alltför ofta ser i charkdisken, säger Lisa som inte riktigt kan förstå varför vi inte kan sälja bättre korv i det här landet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!