Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
<p>Med lite kryddor piffar du l&auml;tt till maten.</p>
<p>Med lite kryddor piffar du l&auml;tt till maten.</p>
<p>Med lite kryddor piffar du l&auml;tt till maten.</p>

Med lite kryddor piffar du lätt till maten.

Bästa kryddguiden - så använder du olika kryddor på bästa sätt

Tips och recept på hur du använder några av våra vanligaste kryddor i matlagningen. Åtta goda recept.

Kryddor - användningsområden

Basilika: färska blad piffar till tomaterna, salladerna, äggen, peston, fisken och osten.

Cayennepeppar: Cayennepeppar är starkare, har mer capsicin, än spansk peppar. Används ofta mald till heta rätter. Passar till fisk, skaldjur, ägg, kött, fågel och vegetariska rätter. Även i exempelvis ost och salta kex.

Citronmeliss: ger sallader, tomater, örtsåser, majonäs, fisk, ris, i bål eller te en uppfriskande citrussmak.Te på citronmeliss lär vara välgörande för nerverna, ge god sömn och stilla en orolig mage.

Dill: man kan använda de välsmakande bladen till färsk potatis, grönsallad, gurk- och potatissallad, sås, majonäs, fisk, bordskrydda och inläggningar.

Dragon: passar bra till många olika rätter så som till sallader, fisk, fågel och soppor.

Garam masala: Är vanlig i curryrätter.

Gräslök: sätter god smal på sallader, soppor, keso, ägg, potatis, pannkakor och på smörgås.

Gurkört: Gurkörtens vackra blå blommor som går att äta pryder ofta tårtor, desserter och lemonader. Men kan även användas som krydda i sallader, äggrätter, ost, gurkinläggningar.

Ingefära: Det torkade ingefäran är populär krydda till fläsk. I asiatisk matlagning vanlig som färsk riven i alla slags rätter.

Libbsticka: med sin dominerande smak används i grytor, omeletter och örtsalt.

Kanel: Kan användas i våra kära kanelbullar och mycket mycket mer. I asiatisk matlagning är kanel populärt och ingår ofta i curry.

Koriander: Används flitigt i asiatiskt och mexikansk matlagning.

Kryddkrasse: tränger gärna undan andra kryddor i smak men kan användas till sallader, kvarg, keso, äggrätter och på smörgås. Används färsk.

Kyndel: blad eller hela stjälkar akn användas till bönor där den förbättrar bönornas smak avsevärt. Passar även bra till potatissoppa, grytor och kött. Sägs hejda diarré.

Körvel: med smak av anis bör ej blandas med citronsaft. Dess unga blad kan användas i soppor,sallader.

Lager: använd bladen till soppor och fisk. Kötträtter, potatis, gurkinläggningar och surkål.

Mejram: som är nära släkting till oreganon används färsk eller torkad som krydda i bland annat i kötträtter, potatis, tomater och grytor.

Mynta: Det finns många sorters mynta, tex. Pepparmynta, Krusmynta, Äppelmynta, Loppmynta, Apelsinmynta, Kryddmynta, Ananasmynta och Temynta. Bladen passar bra till svalkande drinkar, likörer, lamm och dressing. Och att göra te på mynta är bra mot gallbesvär och uppkörd mage.  

Oregano: Kryddan som gör pizzan! Kan även användas på varma mackor med ost, kött, korv och soppor.

Rosmarin: Rosmarin har en kraftig uppfriskande smak och kan användas till stek, ljust kött, pasta, tomater och grönsaker. Rosmarin har en stimulerande verkan både på nervsystemet och matsmältningen och är svagt smärtstillande.

Salvia: har antibakteriella egenskaper och kan förbättra minne. Används lite sparsamt till kött, skinka, grytor, pasta och te.

Timjan: örten lindra symptomen av astma och kikhosta och förbättrar blodflödet. Timjan sätter god smak på kötträtter, pasta, grytor, potatis och vilt.

Persilja: innehåller många vitaminer och mineraler och kan därmed sänka blodtrycket, stimulerar aptiten och ger friskare andedräkt. Persilja kan användning som dekorationer, i sallader, till potatis, grönsaker, såser och keso.

Isop: blommorna kan strös över till exempel potatissallader och sockerärtssallader och användas till örtte.

Kamomill: som är muskelavslappnande, kramplösande och lugnande och även bra vid förkylning passar utmärt att göra te av.

Kummin: sätter smak på brännvinet, surkål, ost, rågbröd, köttgrytor och gulasch.

Lavendel: med sin underbara doft kan användas till att garnera glassen eller i skorpor.

Johannesört: ett naturläkemedel mot nedstämdhet. Johannesört är också antibakteriellt, antiviralt och antiinflammatoriskt och kan användas i te eller till att spetsa till brännvinet.

Kvanne: kan användas till örtte, vid kokning av rabarber och likörer.