Koka färskpotatis – så gör du steg för steg

Finns det något godare än nykokt färskpotatis?! Rätt kokt är den ljuvlig att äta bara precis som den är. Men det är något av en konst att koka just färskpotatisen rätt. Här får du fyra knep som hjälper dig koka färskpotatis perfekt.

Cecilia Lundin, matredaktör på Allt om Mat, har egen potatis på sitt sommarställe och kan konsten att koka färskpotatis. Här är hennes fyra knep för att få den perfekt.

Foto: Shutterstock

Lagom mängd vatten

Koka inte potatisen i för mycket vatten, vattnet ska precis bara täcka potatisen. Används för mycket vatten kan potatisen bli vattnig i smaken.

Koka upp vattnet först

Koka gärna upp vattnet innan och lägg potatisen i det kokande vattnet så håller sig potatisen spänstig bättre.

Salt och dill i vattnet

Tillsätt rikligt med salt i vattnet så får potatisen mer smak. Använd gärna dillkvistar i koket så får potatisen god smak.

Håll koll på koktiden

Koka inte potatisen för länge, den ska precis bara ha mjuknat innan den hälls av och får ånga av.

Slutligen, färskpotatis kokas med skalet på och äts med fördel med skalet på.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!