<p>K&ouml;ks&ouml;n blir en naturlig samlingsplats i Rune Kalf-Hansens k&ouml;k.</p>

Köksön blir en naturlig samlingsplats i Rune Kalf-Hansens kök.

Foto: Charlotte Gawell

Kockens vackra vårmeny

Sparris, persiljerot och rabarber. Vårsmaker i kocken Rune Kalf-Hansens kök. I sin nya kokbok Kalf-Hansens Ekologiska Kök berättar han hur man lagar god mat snabbt och enkelt.

Det är lätt att hitta köket hemma hos familjen Kalf-Hansen. Dofterna leder raka spåret in i de kulinariska domänerna. Köket, i våningen från förra sekelskiftet, är omgjort efter familjens önskningar. Den gamla serveringsgången är borta, liksom en vägg. Resultatet är ett stort och öppet L-format kök.

Köksön i rostfritt är ett självklart nav, där det mesta sker. Arbetsbänkarna är fyllda med dagens inköp. På spisen puttrar rabarber i en gryta.

Rune, som har rötter i Danmark, är utbildad kock. Han har arbetat i Skagen, Frankrike och Sverige, och har drivit egen fiskaffär i Gamla stan. Rune startade även en restaurang i Solna, och drev den under många år. Numera är han frilansande matlagare som bjuder på allt från livemat-kvällar till undervisning.

Säsongsanpassar sitt arbete

Som en röd tråd i Runes arbete gör löper säsongsanpassade, ekologiska och närproducerade råvaror. Det är ingen match för ett proffs som kan specialbeställa vilka råvaror som helst! Desto större är utmaningen för en vanlig hemmakock som handlar i mataffären runt hörnet! Där någonstans föddes idén till Runes tredje kokbok.

Man kan kalla honom en folkbildare i vardagsgastronomi. För Rune vill lära oss att handla smart.

–  Det gäller ju hushållsekonomi. I min bok har jag gjort råvarulistor för varje månad så att man kan hålla sig uppdaterad. Schysta råvaror gör att det går fort att laga god mat!

Runes filosofi är tydlig; ät mer grönsaker och rotfrukter, och lite mindre kött, fågel och fisk.

För att spara tid lagar han gärna flera saker av samma råvara. Bunten med rabarber återkommer både i tilltugget, potatiskakan, mandelkakan och i en söt inläggning.

Lär ut om placering

Planering är därför ett av kockens bästa tips. I den nya kokboken får man lära sig hur.

Lever du som du lär?

– Ja, jag har ändrat beteende och numera lagar jag grymt mycket mat. Att ha trevliga och positiva upplevelser varje dag är jätteviktigt, och vem älskar inte att laga och äta mat tillsammans?

Äldste sonen Felix och vännen Zander Stridsberg kommer när Rune ropar på dem. Middagen är färdig. Det är enkelt, men trevligt dukat, att göra det vardagsfint är en självklarhet hemma hos familjen Kalf-Hansen.

Om Rune når sin vision kan sköna vardagsmiddagar bli verklighet för fler av oss. Allt börjar med lite kulinarisk baskunskap. Njutningen under inköpsrundan är en ren bonus!

Kommer ut med kokbok i maj

Namn: Rune Kalf-Hansen.

Ålder: 40 +.

Bor: Lägenhet i Solna.

Familj: Två söner.

Yrke: Kock, författare, matinspiratör.

Aktuell med: Ny kokbok, kommer i slutet av maj.

Brinner för: Att visa hur enkelt och smidigt det kan vara att följa säsongerna och välja ekologiska råvaror.

Bästa kökstips: Låt planeringen av köket ta tid. Satsa på bra material som håller länge. Se till att ha så många arbetsytor som möjligt. En bra fläkt är väl värd sin investering. Bygg in sopsorteringen.

Alltid i Runes skafferi: Lök & vitlök. Citron & rotfrukter. En god hårdost och fetaost. Pasta. Oliver & en korv som ger mycket smak. En god olivolja. Säsongens färska kryddor. Salt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!