<p>Stefan Eriksson driver sin studio tillsammans med sin fru.</p>

Stefan Eriksson driver sin studio tillsammans med sin fru.

Foto: Cecilia Stenström

Kocken som gillar att möta människor

Möt kocken Stefan Eriksson som är vår nya bloggare på Alltommat.se

Stefan Eriksson är kock och driver i dag en egen matstudio mitt inne i Stockholm.

- I dag har vi arton gäster och de ska laga en höstmeny.

Stefan förklarar att till matstudion kommer sällskap som själva först vill laga maten de sen ska njuta av på kvällen. De delas in i matlag och får göra förrätt, varmrätt och efterrätt. Allt efter säsong.

- Det är roligare än att driva en restaurang för du möter människor på ett helt annat sätt. Som kock i köket står du innanför dörrarna, här går vi ut och är med våra gäster hela kvällen, berättar Stefan.

När han kom ut från restaurangskolan tog det några jobb innan han faktiskt fick upp tycket för det yrket han valt.

- Det var när jag kom till Riddarbageriet och Johan Sörberg som jag blev inspirerad.

Sedan jobbade Stefan extra hos blanda andra Rune-Kalf Hansen och lärde sig på ett ställe att uppskatta råvaran på ett helt annat sätt.

- Plötsligt var det Aha!

Han började ta maten och jobbet som kock på allvar och anmälde sig till Årets kock-tävling 2005.

- Det var mest som en tanke att få lite marknadsföring.

Men Stefan vann det året och fick rejält med marknadsföring, blev ett känt kocknamn och fick förra året äran att bestämma menyn till Nobelmiddagen.

Gillar att jobba enkelt

Stefan beskriver enkelhet och närheten till råvaran som sin styrka som kock. Inspirationen hämtar han från trädgården och från producenter.

- De har så mycket som man aldrig får se. Det är när man åker ut dit till dem som man får möjligheten, som till exempel all blast, eller övermogna tomater som de bara slänger! Det vill jag göra något på. De är perfekta för mig.

Han har ingen direkt favoriträtt att laga, men är ändå något av en dessertkock. Om du vill träffa honom håller han till exempel en kurs på Restaurangakademin i samband med mässan Det goda köket i november, där han lär ut dig just hur du gör klassiska bakverk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!