Ulla Karlström från Allt om Mat på Matmässan.
Ulla Karlström från Allt om Mat på Matmässan. Foto: Joel Linderoth

Kändiskockar och spännande råvaror på Mitt Kök-mässan

Rönnbärsglögg från Hälsingland, finlakrits från Ramlösa och öländska praliner - det är lite av det stora utbudet på Mitt Kök-mässan i Älvsjö 2011.

Mitt Kök-mässan, här samsas matintresserade pensionärer på bussresa med kockelitens främsta företrädare, restaurangskolors elever med vinimportörer med flaskor från halva världen - det är verkligen en väldigt stor blandning på publiken.

Vi gillar mat så klart och så är det roligt att se så många av teve-kockarna på riktigt, säger Elisabeth Lindvall och Hanna Jansson, som sitter framför Allt om Mat-scenen och väntar på att systrarna Lisa och Monica Eisenman ska ta plats på scenen och laga mingelmat.

– Vi försöker åka hit varje år, det passar bra nu i november så kan man fixa lite tidiga julklappar också, säger Hanna Jansson och visar upp en kasse med klappar, både ätbara och annat. Vad det är avslöjar vi inte här!

Efter systrarna Eisenman flinkt och koncentrerat lagat, pratat och bjudit på sin mingelmat, sätter de sig ner bredvid scenen för att signera sin senaste kokbok. Ett 20-tal böcker säljs och signeras och en av de som passar på är Inga-Lill Olsson.

– Jag ska ha den själv, jag har alla deras kokböcker, jag gillar verkligen deras roliga sätt att hitta på nya varianter på klassiska saker. Det passar mig!

Vad tycker du är bäst med mässan?

– Oj, ja, framförallt att man får se så mycket olika saker och att man får smaka på olika typer av mat och sedan... att man kan göra fynd! Det är bra priser på många saker, jag ska köpa ost och korv och ta med hem, berättar hon.

Lite senare träffar jag Sebastian Hagberg och Jonas Westberg, båda går på gymnasiet och ska bli kockar.

– Det är intressant och ganska kul, säger de. Roligt att se några av de största kockarna och höra hur de tänker när de lagar mat. Och så är det roligt att de intervjuas samtidigt som de lagar mat, det är inte så lätt kanske....

Får ni inspiration till ert framtida yrke?

– Jaaaa, ja, det får vi. Det finns mycket mat jag inte kände till tidigare, lokala grejer från Öland och Dalarna och sådant där, det är inspirerande och häftigt. Och så kan man få lite tips och köpa kokböcker och sådant där.

Något som ni blivit förvånade över?

– Att det är så mycket vin! Vi visste inte att det var så många utställare med vin - vi trodde att det bara var en matmässa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!