Julsnaps du enkelt kryddar själv
Julsnaps du enkelt kryddar själv
Gran- och lingonsnaps
Att smaksätta sin egen snaps är roligt, dessutom blir den vacker som en juldekoration. Det ska helst vara nya granskott, men en kvist av julgranen går bra. Men det ska inte vara ädelgran eftersom den inte doftar lika mycket som vanlig gran.
1 flaska (35 cl)
Ingredienser:
• 35 cl vodka, neutral smak
• 1 dl lingon
• 1 st grankvist
• 0,5 dl russin
Tillagning:
1. Blanda samman vodka, lingon, grankvist och russin. Låt det stå och dra 3–4 dagar i kylskåpet.
2. Sila bort russin och hälften av lingonen. Låt grankvisten ligga kvar i flaskan när den serveras. Om färgen blivit blek, byt ut den.
Fikonsnaps
Om du vill spara snapsen är det bättre att sila av och ta bort fikon och vaniljstång. Vid servering kan några nya fikonklyftor läggas i flaskan, det ser både gott och spännande ut. Servera snapsen välkyld.
1 flaska (35 cl)
Ingredienser:
• 35 cl brännvin, okryddat
• 4 st fikon, färska
• 1 st vaniljstång
Tillagning:
1. Häll upp brännvinet i en flaska med bred hals eller i en kanna, lägg i klyftor av tre fikon samt vaniljstången. Låt stå och dra i kylen 3 dygn, sila av i en ren silduk.
2. Lägg i klyftor av ytterligare ett fikon i flaskan vid servering. Spar vaniljen och lägg gärna tillbaka den som dekor.
Romsnaps med hibiskus
Hibiskusen anses som Karibiens nationalblomma. Där används blomman bl a till att göra vin men också denna romsnaps till maten. Blomman färgar snapsen vackert rosa.
1 flaska (70 cl)
Ingredienser:
• 70 cl bacardi limón
• 4 st röda hibiskusblommor
• 1 st kanelstång
• 1 st kryddnejlika
Garnering:
• 3 st hibiskusblommor
Tillagning:
1. Blanda rom, blommor och kryddor. Låt stå svalt och mörkt 1 vecka.
2. Tag upp de gamla blommorna som nu inte har någon färg kvar, och lägg i nya fina vid serveringen.
Äppel- och anissnaps
Hur kall snaps du vill servera är en smaksak, smakerna framträder mer med en sval snaps. Trevligt är det i alla fall att lägga in snapsglasen i frysen ett par timmar före servering så att de är riktigt kalla och frostiga.
1 flaska (70 cl)
Ingredienser
• 70 cl brännvin special
• 2 st äpplen
• 1 st stjärnanis
Tillagning
1. Häll brännvinet i en stor glasburk. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg äppelklyftor och stjärnanis i burken.
2. Låt stå svalt 2 dygn. Sila och häll upp snapsen på flaska. Tillsätt gärna fräscha äppelklyftor och ett par stjärnanis vid servering.
Citronbrännvin, Cajsa Wargs
Kanel, kardemumma och citron ger snapsen en god kryddning.
1 sats
Ingredienser:
• 1 dl stor citron, saft och skal av 1
• 1,5 dl strösocker
• 70 cl konjak, Eau de vie
• 1 st kanelstång, i bit
• 1 tsk kardemummakärnor
Tillagning:
1. Tvätta citronen i varmt vatten. Torka den väl. Skalad det gula av skalet med en potatisskalare. Hacka det fint. Pressa saften ur citronen.
2. Häll strösockret i t. ex. en glasburk med lock. Tillsätt citronsaft, skal och konjak. Bryt kanelstången i mindre bitar. Tillsätt kanelstång och kardemummakärnor.
3. Sätt på locket. Förvara burken i rumstemperatur 2 veckor. Skaka den dagligen.
4. Filtrera genom tunn silduk eller kökshandduk. Häll brännvinet på flaska eller i karaff. Lagring ytterligare en vecka rundar av smaken.
Alla recepten ur tidningen Allt om Mat.
Välj rätt snaps till maten – här får du tips från sommelier Bodil Andersson