Tips på julklappar till alla som gillar mat och dryck

Julklappar till den som gillar att laga mat, testa nya drycker och baka finns det gott om. Vi har valt ut några klappar som både går att använda till matlagning och servering och som ska upplevas.

En julklapp kan vara allt från ett hembakat bröd, en ask med pepparkakor eller en trevlig middag. Det kan också vara en kökspryl som saknats, ett matäventyr eller recept som är snälla både mot planeten och ekonomin. Här hittar du 10 tips på julklappar för alla som gillar livets goda.

Ge bort en matupplevelse utöver det vanliga

Foto: Truestory

Kanske är ostprovning på hantverksmejeriet Ostmakeriet på Rindö i Stockholms skärgård årets julklapp till en matintresserad i din närhet?! Här ystas ett tiotal ostsorter, gjorda på lokalt producerad mjölk från Öster Grytinge Gård i södra Roslagen. Några av ostarna lagras i den gamla fästningen Oskar Fredriksborg. Från 575 kronor.

Vill du ge bort en upplevelse utöver det vanliga kan en gourmetmiddag lagad i det fria vara en bra klapp. Här får deltagarna laga mat över öppen eld och sedan njuta av en lyxig middag. Dessutom får man en kurs i hur man gör upp eld med t ex kniv, tändstål och yxa. Från 1250 kronor

Båda matupplevelserna arrangeras av Truestory

Läs också - recept till glöggfesten:

Skidor till whiskeyälskare

Foto: The Balvenie

Kanske är ett par exklusiva slalomskidor den perfekta klappen till en whiskeyfantast? Den skotska whiskyproducenten The Balvenie lanserar lagom till jul The Balvenie DoubleWood Skis som tillverkats för hand av Åre Skidfabrik. Skidorna har sidkanter i amerikansk ek och ett bränt mönster inspirerat av insidan av en whiskytunna. Skidorna levereras med en whiskyinfuserad olja att underhålla skidans träinläggningar med.

- Samarbetet med The Balvenie har varit roligt men också utmanande. Vi är Skandinaviens enda alpina skidfabrik och precis som hos The Balvenie kommer hantverket först i allt vi gör. Vi fick fria tyglar att utveckla skidan och utmanade oss själva med att byta ut sidkanterna till amerikansk ek. Det var en enorm utmaning att få till det men vi lyckades och slutresultatet blev riktigt fint, säger Stefan Cederberg, grundare och delägare i Åre Skidfabrik i ett pressmeddelande.

Endast 25 par skidor finns till försäljning. Pris? 12 000 kronor/paret

Porslin till julens alla tillfällen

Foto: Fiskars Group/Rörstrand

Klassiska serien Swedish Grace från Rörstrand, formgiven av Louise Adelborg till Stockholmsutställningen 1930 under namnet Nationalservisen, finns sedan några år i versionen Swedish Grace Winter. Här kläs servisen av Katarina Brieditis julfina snöflingor, granbarr och mistlar. Kanske är det glöggmuggar som hamnar i ett paket i år eller vackra skålar till tomtegröten.

Handblåsta cocktailglas av återvunna whiskeyflaskor

Foto: Alric Ljunghager/Johnnie Walker

Vackra glas kan man aldrig få för många av. Och vad passar bättre än glas av återvunna whiskeyflaskor?! Novelties highball glas är en limiterad upplaga av handblåsta cocktailglas, skapade av glaset från återvunna Johnnie Walker-flaskor.  Bakom designen och tillverkningen av glasen står glaskonstnären Morgan Persson och hans fru Elin, som tillsammans driver glasblåseristudion Persson & Persson i Småland. 

Tåliga keramikformar i fin färg

Foto: Appolia Ceramic/Roswi

Ugnsfasta formar är användbara och fina att ställa direkt på matbordet. Därför är den perfekta julklappen en eller två formar i olika storlek, av bra kvalitet, till den som inga har eller som har många men aldrig någon som riktigt är rätt.

Keramikformar till pajer, gratänger och bröd, ur serien ”Appolia” från Peugeot. Tål maskindisk och frys.

Ge bort ett pepparkakshus!

Foto: Fastighetsbyrån/Olivia

Baka och ge bort ett vackert pepparkakshus designat av arkitekten Thomas Sandell. Hjälp med ritningar och instruktioner hur du sätter ihop huset får du av stjärnkonditorn Tea Malmegård. När du hämtar ritningarna till pepparkakshuset kan du passa på att bidra till SOS Barnbyar. En gåva som gör gott på flera plan.

– Min pepparkaksritning är framtagen utifrån ”ett tryggt hem för fler” och ska skapa en trygg känsla hos oss människor. Enligt forskning är vi människor benägna att känna oss lugna när vi betraktar runda former. I det här huset har vi därför valt att förstärka mjukheten och det runda. Huset bygger även på den ny-jugendinspirerade arkitekturen som är en trend jag är övertygad om kommer starkt, säger Thomas Sandell i ett pressmeddelande.

Teas 5 bästa tips för att bli proffs på pepparkaksbygget:

• Se till att du har ALLA delar klara innan du börjar montera.

• Att smälta karamellen i en stor sauteuse eller stekpanna gör det lättare att doppa sidorna i inför monteringen. 

• Det är alltid bra med ett extra par händer när man gör pepparkakshus men kanske inte de allra minsta....

• Om du gör rundade sidor se till att böj till dem ungefär halvvägs genom bakningen och baka klart dem i önskad vinkel.

• Lägg inte på för mycket kristyr eller karamell på en gång då det kan mjuka upp pepparkakan, framförallt på taket!

Inspirerande kökskonst

Foto: Kunskapstavlan

Genom affischerna som ingår i serien ”Näringsjakten” vill Kunskapstavlan i samarbete med Food Pharmacy inspirera matlagare med goda recept och smarta tips att laga mat som är bra både för kroppen och planeten. Och samtidigt passa på att njuta på vägen! Kunskapstavlan ”Näringsjägarskolan”, 449 kronor/poster

Ge bort en kvarn eller två

Foto: OPHELIE DELMARLE/Roswi

En riktigt bra salt- eller pepparkvarn är en perfekt julklapp till den som gillar att laga mat. En vacker detalj i köket och ett användbart redskap i all typ av matlagning. Satsa på en kvarn av bra kvalitet, då kan den hålla ett helt matlagarliv.

Salt- & pepparkvarn ”Paris” från Peugeot.

Diskmedel - som julklapp?

Foto: Ren logik/Ek PR

Hur kul är det att få en flaska diskmedel i julklapp? Kanske inte det som står överst på önskelistan men vi behöver alla handdiskmedel! Så passa på att ge bort ett biologiskt nedbrytbart diskmedel fritt från färgämnen, tillverkat i Sverige, märkt med Bra Miljöval och med förpackning av bioplast. I samma serie från Ren logik finns också tvål och köksrengöring.

Uppmuntra till nybubblat hemma!

Foto: SodaStream

Enligt en undersökning som SodaStream genomfört vill allt fler fira en hållbar jul. Det gör vi genom att bland annat undvika engångsplast, äta mer vegetariskt, resa mindre och köpa hållbara julklappar. Ett sätt att bidra till minskad plastkonsumtion är att bubbla vattnet på hemmaplan. Kanske en kolsyremaskin får plats i tomtens säck i år?

Klassiska julrecept samlade på ett ställe

Recept på vegetariskt julbordet hittar du här: