Bild 1: Isabella Morrone är en av de nominerade i årets Stellagala. 
Bild 2: Vinnarna från Stellagalan 2020.
Bild 1: Isabella Morrone är en av de nominerade i årets Stellagala. Bild 2: Vinnarna från Stellagalan 2020. Foto: Stellagalan.se

Isabella Morrone är en av de nominerade till Stellagalan 2021

Den 11 oktober är det dags för Stellagalan, den svenska galan som prisar kvinnor i restaurangbranschen. Genom att uppmärksamma ambitiösa och meriterade kvinnor landet runt arbetar Stellagalan för att nå ett främsta mål: jämställdhet inom gastronomin. En av de nominerade till priset ”årets Stellakock 2021” är mångsysslande tv-kocken Isabella Morrone. – Jag är otroligt glad för nomineringen, samtidigt är jag ledsen att en gala för kvinnor i branschen ens ska behövas, säger Isabella Morrone.

2018 hölls första Stellagalan – en svensk gala enbart för kvinnor, som syftar till att lyfta och uppmärksamma kvinnor som på olika sätt arbetar inom gastronomin. 2021-års Stellagala hålls på A house i Stockholm den 11 oktober och totalt har jurygrupperna nominerat 24 kvinnor inom mat, vin–och restaurangbranschen, som tävlar mot varandra i åtta olika kategorier, däribland ”årets Stellabagare” och ”årets Stellasommelier”. 

”Vi borde ha kommit längre”

Bland årets nominerade finns meriterade kvinnor med olika bakrund och i olika åldrar, som är yrkesverksamma i hela landet: från Brösarp och Malmö i söder, till Östersund och Örnsköldsvik i norr. En av de nominerade till priset ”Årets Stellakock” är Isabella Morrone, som för många är ett bekant ansikte från tv-rutan, där hon inte sällan syns laga mat från det italienska köket. Hon bor sedan ett par år tillbaka i Skåne, där hon driver eget företag – bland annat popup-restaurangen ”Bella på Österlen”. 

– Det känns jättejätteroligt att vara nominerad. Men de andra som är med är superduktiga, och jag tycker alla är värdiga vinnare, säger Isabella Morrone. 

Hon tycker att det är fantastiskt att Stellagalan finns – för att ambitiösa kvinnor i branschen får uppmärksammas. Samtidigt tycker hon det är synd att en gala för endast kvinnor ska behövas, och menar att det borde vara en självklarhet att framstående personer inom gastronomin ska få utrymme – oavsett kön. 

– Jag blir ledsen när jag tänker på att det ska behövas en särskild gala för att lyfta kvinnor i restaurangbranschen, vi borde ha kommit längre 2021. Vi är alla lika mycket värda, och det borde komma naturligt att uppmärksamma personer oavsett kön. Det ska oviktigt om man är kvinna eller man, det har inte med saken att göra, säger Isabella Morrone. 

Här är de nominerade i Stellagalan 2021

Årets Stellabagare

Sara Wennerström, Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge

Lisbeth Lagerfelt, Frejas bakeri, Östersund

Kim Lund, bageri April, Västerås

Årets Stellabartender

Emelie Hjärtström, Italienskan, Stockholm

Josefine Thorén, Bar Bruno, Göteborg

Bella Porcile, Fjällpuben/Ulvöhotell & MixedbyBella, Örnsköldsvik

Årets Stellakock

Linnéa Liljedahl, Linnéa & Peter, Örnsköldsvik

Desirée Jaks, Restaurang Spesso, Stockholm

Isabella Morrone, Bella på Österlen, Österlen 

Årets Stellakonditor

Frida Bäcke, Aira, Stockholm

Frida Antonsson, Ritz konditori, Sölvesborg

Jennie Elmerfors, Bread and sweets, Västerås

Årets Stellamedia

Anna Norström, frilans Stockholm

Lisa Förare Winbladh, frilans Stockholm

Jennie Walldén, frilans Malmö 

Årets Stellamentor

Natasha Hodzic Jansson, Fredrik på landet, Täby/Stockholm

Mia Bremer, Gastronomi à la Mia, Vadstena

Carola Magnusson, Stora Skuggans Värdshus, Stockholm

Årets Stellaservice

Jeanette Segelström, Café Cuvée, Stockholm

Emma Wennerberg, Bistro Odette, Göteborg

Sarah Lindstrand Mboge, Svartsö krog, Stockholm

Årets Stellasommelier

Malin Axelsson, Dryck vinbar, Stockholm

Frida Hay, Skoogs Krog, Funäsdalen

Emma Höök, Talldungens Gårdshotell, Brösarp

På plats på galan kommer även ett nionde pris, ”Hederspriset” att publiceras. 

Läs mer: Kocken Tea Malmegård: ”Vi tyckte väldigt synd om oss själva” 

Annons: Läs alla dina favoritmagasin i appen Arcy 

Aktuellt just nu