<p>En stor del av sill-panelen &auml;r aktuella i musikalen Rasmus p&aring; luffen som har premi&auml;r i h&ouml;st p&aring; Oscarsteatern i Stockholm. Fr&aring;n v&auml;nster: Staffan G&ouml;testam, regiss&ouml;r, Lars-&Aring;ke &quot;Babsan&quot; Wilhelmsson, artist och kostymdesigner, Nina S&ouml;derquist, musikalartist, Anders Berglund, komposit&ouml;r, Christer Svantesson, fiskkock p&aring; Sollidens restaurang p&aring; Skansen, Birgitte S&ouml;ndergaard, artist, Marko &quot;Markoolio&quot; Lehtosalo, artist och Tove Fylking, artist.</p>

En stor del av sill-panelen är aktuella i musikalen Rasmus på luffen som har premiär i höst på Oscarsteatern i Stockholm. Från vänster: Staffan Götestam, regissör, Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, artist och kostymdesigner, Nina Söderquist, musikalartist, Anders Berglund, kompositör, Christer Svantesson, fiskkock på Sollidens restaurang på Skansen, Birgitte Söndergaard, artist, Marko "Markoolio" Lehtosalo, artist och Tove Fylking, artist.

Foto: Jan Düsing

I år ska du satsa på egna sillar

"Banansmak". "Usch". "Ta bort". Expressens panel var inte nådig när årets midsommarsill testades. – Skippa burksillen och lägg in egen i stället, säger de.

Det var ett glatt gäng som högg in på sillarna i Expressens blindtest. Bordet hade dukats fram i sommarsolen vid Junibacken på Djurgården i Stockholm.

Efter att den sjuhövdade skaran hade smackat och tuggat sig igenom fiskbuffén utsågs vinnaren: Abbas inlagda sill. Med sin fina sötma, syrlighet och konsistens är den ett säkert kort på midsommaraftonens middagsbord.

Men långtifrån alla sorter höll måttet enligt den kräsna panelen.

– Jag får en mystisk smak i näsan, säger Marko "Markoolio" Lehtosalo, artist, när Abbas klassiska matjessill hamnade på gaffeln.

Sämst var Ica Maxi i Nackas lime & lingonsill som totaldissades av Christer Svantesson, fiskkock på Sollidens restaurang på Skansen:

– Ta bort, usch, säger han.

Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson, artist och kostymdesigner, replikerade snabbt:

– Mammas sill är bäst!

Här är årets betyg:

1. Alax matjessill

Betyg: 3

Omdömen: Hederlig matjessill, bra konsistens, traditionell, kanske lite för vanlig.

Fiskkocken Christer Svantesson: Ta bort den, den är för torr.

2. Abba klassisk matjessill

Betyg: 2

Omdömen: Smakar ansjovis, lite fadd och salt, den smakar surströmming, jag får en mystisk smak i näsan.

Fiskkocken Christer Svantesson: Bra sälta.

3. Abba inlagd sill

Betyg: 4

Omdömen: Gammal hederlig löksill, söt, jag gillar den, syrlig och god, mycket ättika, klart god.

Fiskkocken Christer Svantesson: Fula bitar, morötterna tillför ingenting, okej smak.

4. Coop X-tra dillsill

Betyg: 1

Omdömen: Lite surströmmingssmak, besk, bra konsistens, tråkig, löksill-wannabe.

Fiskkocken Christer Svantesson: Småskuren men spänstig sill.

5. Ica dillsill

Betyg: 1

Omdömen: Den smakar banan, syntetisk smak, lite skämd.

Fiskkocken Christer Svantesson: Parfymsmak, ful, frusen dill.

6. Abba löksill KRAV

Betyg: 1

Omdömen: Den smakar fiskbulle, lite för lös ungefär som om den legat i lag sedan julas.

Fiskkocken Christer Svantesson: Den har legat för länge, förfärligt mjuk.

7. Falkeskog svartvinbärssill

Betyg: 3

Omdömen: Jättegod, karamellig, ungefär som en Gott & blandat-sill som barnen kan tycka om, nyskapande.

Fiskkocken Christer Svantesson: Ta bort. En chock.

8. Lime & lingonsill, Ica Maxi i Nackas egna inläggning

Betyg: Överkorsad geting

Omdömen: Tuggummi-smak, den är inte klar, den är rå, man ska inte konstra till smakerna.

Fiskkocken Christer Svantesson: Usch.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!