<p>Ingrid &Ouml;lund bakar eget barkbr&ouml;d och s&auml;ljer.</p>

Ingrid Ölund bakar eget barkbröd och säljer.

Foto: Sture Nilsson

Hon bakar bröd av bark

Nygamla receptet har gått från nödbröd till delikatess.

Först kom surdegen. Nu kan nästa baktrend för ekomedvetna brödfantaster vara på ingång – nämligen det nygamla barkbrödet.

”Jättegott”

– Det är jättegott. Helst äter jag det som det är med lite smör bara. Men andra tycker om att ha lite rökt skinka på eller servera det tillsammans med ostbrickan, säger barkbrödsbagaren Ingrid Ölund utanför Örnsköldsvik.

Hennes barkbröd har blivit så populärt att hon nu måste flytta till ett större bageri. Hemligheten bakom succen kan vara att mängden barkmjöl inte är så stor.

– I stället för att ha 50 procent barkmjöl, som man hade under nödåren, har jag bara 15 procent. Då undviker man att brödet blir för beskt, säger Ingrid Ölund.

Hon äger egen skog och fäller själv tallarna som hon sedan tar barken från.

– Man änvänder innerbarken som man blötlägger och sedan torkar. Sedan rostar man det i ugnen och maler ner det till mjöl, säger hon.

Har man inga egna tallar att fälla – men ändå vill baka sig ett barkbröd – kan man hitta barkmjöl i hälsokostaffärer.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!