ANNONS

Innehåll från California Raisins

Hjortpastrami med russin- och mandelchutney – ny favorit på julbordet

Vi har hittat en ny favorit till julbordet. Receptet är enkelt men smaken är elegant och julig.

Julens smaker är tydliga – kanel, kryddnejlika, nötter, russin, saffran. Att lägga till nya rätter på julbordet är spännande men inte alltid uppskattat. Den här goda hjortpastramin kommer dock garanterat att bli en ny favorit.

Kaliforniska russin som smakhöjare

Kaliforniska russin är smakrika året om. Nu under julen är de en självklar del av den juliga stämningen, både till glöggen och i lussekatterna. Att addera russin till kålsalladen eller fiskrätten kan kännas ovant, men är en rejäl smakhöjare.

Här har vi tillagat en god hjortpastrami som serveras med en god russin- och mandelchutney. En rätt som garanterat blir en ny favorit på julbordet.

Här nedanför hittar du receptet på den här underbara rätten.

Hjortpastrami med russin- och mandelchutney

30 min + 30 min marinering + 6 timmar i kylen

Underbart och mört hjortkött med en sötsyrlig chutney är god till julens alla delikatesser.

Till 8 pers på buffé:

200 g filé eller innanlår av hjort eller utskuren biff av nöt

2 msk hickory liquid smoke

1 msk grovmald svartpeppar

1 msk paprikapulver

2 krm salt

1 msk rapsolja

1/2 tsk flingsalt

Chutney:

1/4 äpple

1/4 gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 röd chili, t ex spansk peppar

50 g skalad mandel

50 g kaliforniska russin

1/2 dl strösocker

2 msk rött vin

2 msk äppelcidervinäger

1 krm salt

Garnering:

smörgåskrasse

Gör så här:

1. Putsa köttet. Skär i ca 2 cm ­breda remsor. Blanda köttet med liquid smoke. Låt stå i rumstemperatur ca 30 min, vänd köttet med jämna mellanrum.

2. Blanda peppar och paprikapulver. Salta köttet och vänd det sedan i kryddblandningen så att det är helt täckt av kryddorna.

3. Bryn köttet snabbt runt om i olja ca 1 minut. Låt svalna. Linda in pastramin i plastfolie och låt den kallna i kylen ca 6 timmar.

4. Chutney: Kärna ur och fintärna äpplet. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka mandeln.

5. Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull. Koka upp och låt koka kraftigt ca 5 min. Låt chutneyn kallna.

6. Skär köttet i ca ½ cm tjocka ­skivor och lägg det på ett serveringsfat. Strö över flingsalt och toppa med chutney. Garnera med smörgåskrasse.

California Raisins är saftiga och söta russin som odlas i Kalifornien. De soltorkas långsamt för att bevara den söta smaken.

Russin från Kalifornien

California Raisins har en lång tradition av att erbjuda söta och saftiga russin utan något tillsatt socker. De är en självklar del av julen, både till glöggen, lussekatterna och som ett gott snacks i väntans tider.

Recept: Mattias Larsson

Fotograf: Joel Wåreus

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och California Raisins och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!