Hilda Kirkhoff - Vinnare av Hela Sverige bakar 2020
Hilda Kirkhoff - Vinnare av Hela Sverige bakar 2020 Foto: Frida Wismar

Hilda Kirkhoff vinnare av Hela Sverige bakar 2020

Stort grattis till vinsten i Hela Sverige bakar!

– Tusen tusen, tack! Så overkligt och stort på samma gång. Nyp mig i armen!

Vad tror du tog dig hela vägen till seger?

– Jag tror att mitt helhetstänk och viljan att lära gjorde att jag vann Hela Sverige bakar 2020. Så klart med en enorm vilja, målmedvetenhet och det tillsammans med den sanna tävlingsinstinkten som jag har. Jag gick in med en ödmjuk känsla inför tävlingen och inställningen att jag skulle lära mig mycket. Det gjorde jag verkligen!

Lion House Rolls ur boken "Hildas drömmar & andra bullar". Foto: Frida Wismar Foto: Frida Wismar

Recept på Lion House Rolls hittar du här

Vad var det svåraste i tävlingen?

– En av de svåraste sakerna var att vi inte hade någon tidsuppfattning, ingen klocka att titta på. Tiden stod på ett sätt still hela tiden samtidigt som det gick ovanligt fort, skratt. Sen är det såklart en ovan situation att bli iakttagen i varje moment som man gör, bli bedömd och sedan reflektera i synkar varför det gick bra eller dåligt. Men detta gjorde också att man lärde sig mycket om sig själv.

Hur föddes ditt intresse för bakning?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för bakning och jag kan inte minnas när det inte varit en naturlig del i mitt liv. Det roligaste med bakning är skapandet. Att jag får vara delaktig i alla steg, från att köpa in ingredienser till slutprodukt. Men bakning är också fantastiskt på det sätt att man glädja andra så mycket med ett bakverk. Att få höra "Det här är det bästa jag har ätit", det är oslagbart!

Recept på gräddbullar ur Hilda Kirkhoffs bok "Hildas drömmar & andra bullar" (Bonnier Fakta) Foto: Frida Wismar Foto: Frida Wismar

Recept på gräddbullar hittar du här!

Vilka är dina 5 bästa tips till den som vill börja baka?

1. Börja med något som är hanterbart! - Bakning ska vara kul och man ska inte slå knut på sig själv. Börja bli bekväm med att att hantera redskap, ingredienser etc. Följ personer som kan inspirera dig, kolla i magasin och på nätet, där finns så mycket inspiration.

2. Använd alltid riktigt smör när du bakar! - Margarin blundar vi för.

3. Ta tid på dig! - Bakning är kemi och ett hantverk. Inget man slänger ihop, såklart går vissa recept snabbare än andra men fokusera på ett steg i taget.

4. Läs receptet - Genom att läsa hela receptet innan du börjar bakar så kan du undvika missar och få tips på hur du kan undvika att något kan gå fel.

5. Ge inte upp - Det är omöjligt att kunna allt från början. Jag gör ständigt misstag och det är ju det vi lär oss av. Våga utmana dig själv att testa nya trender. Praliner, surdeg, tårtor eller desserter till exempel.

Vilka är dina 5 favoriter i köket?

1. Köksassistent

2. Digital våg

3. Digital termometer

4. Måttsats

5. Min pepparkvarn med kardemummakärnor = alltid nymald kardemumma!

Danska wienerfrallor ur boken "Hildas drömmar & andra bullar". (Bonnier Fakta) Foto: Frida Wismar Foto: Frida Wismar

Recept på danska wienerfrallor hittar du här!

Vilket är ditt favorit bakverk? Tips för den som aldrig bakat det?

– Jag älskar bullar och bröd! Det är inte mycket som slår en riktigt god, nygräddad och varm kanel- eller kardemumma bulle. Bästa tipset för att lyckas med detta är att använda sig av en fördeg. Inget att bli avskräckt för, det är i regel vatten, mjöl och lite jäst som rörs ihop dagen innan. Dagen efter används denna fördeg i degen och ger bullarna en magisk smak och konsistens.

Nu har du vunnit Sveriges största tv-sända baktävling och givit ut en egen kokbok - vilket är nästa steg i din bak-karriär?

– Nästa steg i min karriär är att fortsätta arbeta med bakningen på heltid. Vad, när och hur är inte bestämt utan det får framtiden utvisa. Men en sak är säkert och det är att jag verkligen förstår att det är detta jag vill satsa på i framtiden. Att göra mina bakbok gav mersmak, så att fortsätta göra recept och fotografera bakverk för att inspirera andra känns självklart. Sen älskade jag verkligen att göra tv, så det hade varit kul och göra igen. Jag har verkligen en spännande tid framför mig nu!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!