Foto: Helén Pe

Helgmeny – lyxig trerätters på en timme

En klassisk gin sour inleder fredagsmenyn, följt av en spännande variant på coeur de filét med sötpotatis. Den avslutande glassdesserten gör du snabbt tack vare frysta körsbär.

Gourmetmiddag – recept och vintips

Vi startar med en skummig drink för alla oss som tycker om gin. Rejält med färskpressad citron ger den god syra.

Varmrätten är en variant på klassikern coeur de filét, men här har oxfilén ersatts med rostas, potatisen av sötpotatis och vitlökssmöret har fått fin sälta och sting av sardellcrème. Välj små sötpotatisar så att du inte får så stora potatisskivor, oftast är de ekologiska lite mindre.

Till dessert blir det ett knaprigt kokosströssel som serveras med ljumma körsbär och glass. Enkelt, snabblagat och väldigt gott!

Gör så här: Börja med strösslet till glassen, eftersom det ska kallna. Sedan lagas kött och potatis i ugnen medan sardellsmöret mixas ihop. Gör i ordning fatet med kött, potatis och smör och låt vila under aluminiumfolie innan drinken serveras. Lycka till!

Gin Sour

Foto: Helén Pe

Recept på snygga drinken Gin sour att servera som fördrink

Rostas med sötpotatis och vitlökssmör

Foto: Helén Pe

Recept på rostas, även kallad luffarbiff, med sötpotatis och vitlöks- och sardellsmör

Glass med körsbär och kokosströssel

Foto: Helén Pe

Recept på vacker dessert med glass och bär toppat med frasigt kokosströssel

Matcha mat & dryck

TILL VARMRÄTTEN: Stellenbosch Reserve Vanderstel 2019 (4638), Sydafrika, 139 kr. Rött vin i fyllig, generös stil. Här finns stråk av plommon, vinbär, kryddor och med syror i balans.

TILL DESSERTEN: Alambre Moscatel de Setúbal 2014 (8117), Portugal, 69 kr (37,5 cl). Starkvin med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, kryddor och pomerans.

 ALKOHOLFRITT TILL VARMRÄTTEN: Jus Griotte Alain Milliat (1913), Frankrike, 79 kr. Must gjord av moreller, här finns en frisk syra, drag av mandlar och örter

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!