Foto: Jonas Sjöstrand.

Hela Sveriges vinbarsguide

Sugen på ett glas vin? Läs en ny bok och få tips om var du ska gå.

"Sveriges Vinbarer" - så heter boken som guidar dig till rätt vinbar. Boken är en guide till ett 50-tal vinkrogar i Sverige och författarna har gått grundligt till väga, här finns vinbarer från Malmö till Umeå representerade.

- Vi har försökt att göra en guide till bra vinkrogar i Sverige, ställen där man kan ut och ta ett glas, ja vinbarer helt enkelt, säger Jonas Sjöstrand som är en av författarna. Jag träffar honom på en vinbar så klart - han med ett glas rött och jag med pennan i högsta hugg.

Jonas har tillsammans med sin medförfattare Peter M Eronson tidigare skrivit en likadan guide till Sveriges ölkrogar men nu är det vinets tur att stå i centrum.

- Det är en ABC-bok om vinet på krogen just nu och vi försöker ge väldigt mycket tips om vin, vinernas områden och hur man kombinerar vinet med maten.Hur är temperaturen i vin-krog-Sverige just nu?

- Den är hög. Fortfarande håller klassiska vinländer som Frankrike och Italien ställningarna mot nya världen-vinerna men det finns väldigt många engagerade personer på restaurangerna, både personal och gäster.Största överraskningen i guiden?

- Dels att vinutbudet på krogen skiljer sig så mycket från vad vi köper på Systembolaget, dels att finns så många bra vinkrogar över hela Sverige.Vad har varit bästa upplevelsen på ert sökande efter vinbarerna?

- Vi gillar vinoteken, möjligheten att smaka några viner i små glas. Det finns många sådana och en av de charmigaste ligger i Umeå, Tapas Bar Deli & Vinotek, det är ett riktigt bra ställe.

Andra favoriter?

- Eriks Vinbar i Stockholm är fantastisk med enorm kunskap hos personalen och otroligt många viner på glas. Lammet och grisen i Sälen är en annan favorit som har många årgångar av viner som inte brukar finnas som årgångsviner.

Vad väljer du själv för vin?

- Gärna ett glas torr tysk riesling eller en maffig amerikan från Kalifornien, det är härliga viner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!