Foto: Respektive producent.

Härliga söta viner till desserten

Bästa vinet till efterrätten. Vår expert Gunilla Hultgren Karell har plockat fram de flaskor som hon gillar. Testa.



Moscatel de Setúbal 2002
(8117) Portugal, 59 kronor (37,5 cl)

Spännande starkvin med fin sötma, rosor, nötter, kryddor och pomerans. Till äppelkaka med vaniljsås.

Betyg 5/5.

Asti Martini (7706) Italien, 69 kronor

Sött, mousserande vin med fräscht inslag av citrus och fläder i smaken. En lättsam avslutning på en måltid tillsammans med en fruktsallad.

Betyg 5/5.



Castaño Dulce Monastrell 2005
(8412) Spanien, 109 kronor (50 cl)

Ett rött sött vin med mogna körsbär, krydda och lakrits i smaken. Dess-utom en angenäm strävhet. Klockren kombination med en maffig kladdkaka.

Betyg 4/5.



Château Grillon 2007
(4115) Frankrike, 128 kronor (37,5 cl)

Ett snyggt balanserat sauternesvin med aprikoser, honung, mandelmassa och god sötma. Raffinerat tillsammans med några spröda mandelkakor.

Betyg 4/5.



Ruffino Serelle 2005
(8119) Italien, 129 kronor (37,5 cl)

En vin santo med knäckig, karamellig smak och inslag av torkad frukt. Gör som italienarna; doppa mandelskorpor i vinet.

Betyg 4/5.

Muscadel Red (8308) Sydafrika, 89 kronor

Personligt med smak som påminner om torkad frukt, blommor, choklad. Mycket bra tillsammans med chokladmousse.

Betyg 4/5.



Grådask Tawny
(8089) Portugal, 153 kronor

Portvin med mogen, nötig och kryddig smak med drag av russin och körsbär. Passar speciellt bra till ugnsbakade äpplen med rostade nötter.

Betyg 4/5.

Don PX 2006 (8266) Spanien, 159 kronor

Intensivt sött, simmigt nästan sirapsliknande med torkade fikon, gula russin, tobak och pomerans. Ringla över vaniljglass.

Betyg 3/5.



Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos 2004
(2901) Ungern,

149 kronor (50 cl)

Sött och läckert med honung, mandel, saffran och gula bär i smak och doft. Till en cheese-cake med färska bär.

Betyg 3/5.



Vecchioflorio Marsala Superiore
(8403) Italien, 99 kronor

Söt, lätt blommig, med toner av mandel, nötter och apelsintoner. Gott såväl i som till en tiramisu.

Betyg 3/5.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!