Foto: Getty images
Foto: Getty images

Här får du lära dig fem saker om antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost har varit på tapeten de senaste åren. Vad är det det egentligen? Här är allt du behöver veta om den omtalade kosthållningen. 

Kosthållningen dämpar ett överaktivt immunförsvar

Foto: Getty images Foto: helovi

Att äta antiinflammatoriskt innebär att man äter livsmedel som minskar inflammationer som i sin tur dämpar ett överaktivt immunförsvar.

Det finns olika typer av antiinflammatorisk kost, du har säkert hört talas om någon av dem. Två av de mest uppmärksammade är Paleo och medelhavskost. Sen finns det också GI-kost, växtbaserad kost och nordisk kost.

Paleokosten är också kallad stenålderskost och ska efterlikna den kost som stenåldersmänniskan åt fast ur ett modernt perspektiv. På stenåldern hade man inte tillgång till modern processad mat som är en stor del av maten i västvärlden idag.

Medelhavskost går ut på att äta den ursprungliga maten från länderna kring medelhavet. Man äter mycket ljust kött, grönsaker och nyttiga fetter.

Maten du ska äta mycket av

Foto: Getty images Foto: ThitareeSarmkasat

Du ska äta livsmedel som minskar inflammationer i kroppen. Gurkmeja, ingefära, frukt, fisk, nötter, olivolja och fullkornsprodukter sägs var särskilt bra på att minska inflammationer.

Du kan också äta mycket grönsaker som gröna blad, lök och tomater. Ät också baljväxter och vinäger.

Maten du ska undvika

Foto: Getty images Foto: margouillatphotos

För att nå bästa resultat ska du inte bara lägga till nyttiga livsmedel i din kost. Det finns även livsmedel du ska undvika. Uteslut gluten, fikabröd, godis, pizza, läsk, socker och rött kött.

Undvik även halvfabrikat och annan skräpmat, alltså mat som är näringsfattig och innehåller mycket socker och transfetter.

Viss inflammation är livsviktig för oss

Foto: Getty images Foto: ClaudioVentrella

All inflammation är inte negativ för kroppen. En viss inflammation är livsnödvändig för oss. Det är kroppens sätt att ta hand om infektioner eller skador genom att förstöra virus och bakterier.

Kosthållningen fördröjer åldrandet

Foto: Getty images Foto: shih-wei

En antiinflammatorisk kost påverkar också ditt åldrande, din hud kan se yngre ut och leder och muskler klarar av hårdare träning. Det sägs också att kosten kan öka din livslängd och att du blir piggare och friskare medans du lever.

Läs också: Den här maten slänger svenskarna mest

Som vanligt gäller det gamla talesättet ”allt med måtta”, och råd om livsmedel som utlovar att kroppen ska bli fri från sjukdomar ska man nog läsa med en rejäl nypa salt. Men att ladda kroppen med bra och nyttiga livsmedel kan ju aldrig bli fel.

Källor: I form, Hälsoliv, Kurera, Elle, Sats, Hälsa som livsstil, Femina