Foto: (c) Tay Jnr

Här är de 10 snuskigaste platserna i ditt kök - och så städar du dem!

1. Kökssvampen/disktrasan

Om du inte redan visste det så är detta förmodligen bland de mest bakteriefyllda sakerna du har i ditt hem - enligt flera undersökningar innehåller över 75 procent av alla kökssvampar och disktrasor e-kolibakterier.

Städtips: Rengör och desinficera din disktrasa och svamp dagligen. Du kan placera dem i mikron i två minuter, tvätta i diskmaskinen eller koka i kastrull dagligen. Byt ofta - varannan vecka är ett bra tips.

Källa

Bildkälla: Thinkstock

2. Diskhon

Kanske tänker du att diskhon är ren eftersom vi hela tiden spolar av den, men det är oftast här vi tvättar händerna innan vi börjar laga mat. Hela 45 procent av de undersökta diskhoarna i en amerikansk studie gjord av NSF, The public health and safety organisation, visade sig innehålla e-kolibakterier.

Städtips: Skura med desinficerande rengöringsmedel flera gånger i veckan.

Källa

Bildkälla: Thinkstock

3. Djurens matskålar

Om du har djur hemma bör du ha koll på att djurmatskålar är en riktig samlingsplats för bakterier.

Städtips: Djurmatskålar ska diskas varje dag, antingen i maskin eller noggrant för hand med diskmedel.

Källa

Bildkälla: Thinkstock

4. Kaffebryggaren

Kanske inte någonting man spontant tänker på, men kaffemaskinen är en perfekt plats för bakterier och mögel att växa i.

Städtips: Följ tillverkarens instruktioner för rengöring. Ett extra råd är att hälla i två deciliter ättikssprit samt åtta deciliter vatten i bryggaren, låta det stå i 30 minuter och sedan köra igång en bryggning. Efter bryggningen häller du ut ättiksspriten från kannan och brygger med enbart vatten minst tre gånger tills ättikslukten och smaken är borta. Detta kan göras åtminstone en gång i månaden.

Källa

Bildkälla: Thinkstock

5. Kökskranen

Kanske inte helt oväntat är kranvredet, där du ju först placerar dina händer innan du hinner tvätta dem, en utmärkt plats för bakterier och mögel.

Städtips: Tvätta dagligen med desinficerande rengöringsmedel.

Källa

Bildkälla: Thinkstock

6. Köksbänken

Tänk bara på allt du ställer ifrån dig på köksbänken, osköljda matvaror, matkassarna och till och med handväskan som stått på marken, på bussgolvet och ja, du fattar... Enligt NSF Internationals undersökning fanns e-kolibakterier på 30 procent av alla köksbänkar i testhemmen.

Städtips: Se till att tvätta av köksbänken varje dag med hett vatten och desinficerande rengöringsmedel. Undvik att lägga andra saker än mat på köksbänken.

Källa

Bildkälla: Thinkstock

7. Spis- och ugnsvreden

Kanske ingenting du tror är så skitigt - men faktum är att ugnsvreden oftast bär på massor av bakterier. Maten skvätter på vreden och ibland glöms en ordentlig handtvätt bort innan vi vrider på dem.

Städtips: Ta av vreden en gång i veckan och tvätta dem i hett vatten med desinficerande rengöringsmedel. Skölj noga.

Källa

Bildkälla: Thinkstock

8. Skärbrädor

Skärbrädor är en riktig bakteriehärd - 18 procent av alla skärbrädor bar på både e-koli- och salmonellabakterier i en undersökning gjord av NSF International.

Städtips: Använd skärbrädor i icke-porösa material, bäst är brädor i hårt trä som lönn. Diska skärbrädorna ordentligt mellan varje användning, helst i maskin eller i riktigt hett vatten och diskmedel. Använd en separat skärbräda till kött.

Källa

Bildkälla: Thinkstock

9. Salt- och pepparkaren

I en studie utförd 2008 vid University of Virginia bad man 30 personer som hade begynnande förkylningssymptom nämna 10 saker de vidrört senaste 18 timmarna i sina hem. Sedan utfördes tester på de nämnda tingen. Alla salt- och pepparkaren testades positiva för spår av förkylningsvirus.

Städtips: Tvätta av salt- och pepparkaren när du ätit. Självklart är även en god handhygien a och o både innan och efter maten.

Källa

Bildkälla: Thinkstock

10. Mikron

Du kanske tänker att värmen dödar alla bakterier, men så är dessvärre inte fallet. Många bakterier är motståndskraftiga och kan ligga vilande i mikron.

Städtips: Städa inuti och utanpå mikron med desinficerande rengöringsmedel minst en gång i veckan. Täck över maten som ska värmas för att undvika spilld mat, då spillet kan ge upphov till att bakterier får växa till sig.

Källa

Bildkälla: Thinkstock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!