Gustav Leonhardt är Årets Kock 2021
Gustav Leonhardt är Årets Kock 2021 Foto: Anna Bjorkegren

Han vinner årets kock 2021

Årets kock 2021 heter Gustav Leonhardt. Efter en dramatisk tävling stod en lycklig 25-åring som vinnare på Annexet i Stockholm. Men mitt i glädjen var han något missnöjd. – Jag var inte supernöjd med alla rätter, säger han till Allt om Mat.

Trots en sprucken citronsås, och det faktum att att det var debut i finalen så lyckades 25-åriga Gustav Leonhardt från Sorunda utanför Nynäshamn vinna svenska mästerskapen i professionell matlagning. Han kan nu titulera sig Årets Kock 2021, den 37:e vinnaren av tävlingen, efter en spännande final.

 – Det känns helt fantastiskt och ofattbart. Jag lyckades vinna Årets Kock 2021 och jag har ingen aning om hur jag gjorde det, säger Gustav Leonhardt.

”Trodde någon annan skulle vinna”

Men han var ändå inte helt nöjd med sina rätter, och kände inte att han skulle ta hem det hela under tävlingens gång.

– Jag trodde någon annan skulle vinna, säger han till Allt om Mat.  

LÄS OCKSÅ: Myllymäki lämnar tv-uppdragen för att satsa helhjärtat på lyxkrogen 

Lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten

Trots sin unga ålder är årets vinnare knappast en novis i tävlingssammanhang. Förutom att han jobbar på Agrikultur i Stockholm, är meritlistan imponerande med bland annat två OS guld med Juniorkocklandslaget och tävlande som commis i Bocuse D’or.

– Mat har alltid varit närvarande i min familj, mormor har jobbat som hushållslärare och visade tidigt hur man steker pannkakor och plättar. Och så är jag uppvuxen på landet, i norra Sorunda utanför Nynäshamn. Jag har alltid varit van vid att lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten, säger han.

Dramatisk final med många moment

Men det blev en dramatisk final på Annexet i Stockholm, där de åtta finalisterna tävlade i tre olika moment. Finaldagens första uppgift var att laga en varm huvudrätt på gul lök, något som finalisterna fick information om redan i juni, och därför har haft tid att träna på under sommaren. Den andra tävlingsuppgiften var att laga en valfri rätt på en råvarukorg på huvudråvarorna baljväxter och pilgrimsmussla. Det tredje momentet handlade om att laga en rätt på vildsvin. 

Därefter blev åtta kockar fyra och fick mötas i ytterligare en tävling. Där väntade två rätter på huvudråvarorna, havskräfta och skånsk blommehöna som uppgift. Till slut var det alltså Gustav Leonhardt som stod som segrare.  På andra plats kom Anders Isaksson och på tredje plats Louise Johansson, tidigare vinnare av amatörtävlingen ”Sveriges Mästerkock” i TV4, som om hon hade vunnit hade blivit den blott andra kvinnan att vinna Årets Kock sedan starten 1983. 

– Jag är så glad och sjukt stolt över mig själv och min prestation, säger Louise Johansson till Allt om Mat.

Samtidigt erkänner hon att det svider lite, när vinsten var så nära.  

– Man snubblar lite på målsnöret. Men jag är redo att köra igen, fortsätter hon. 

Myllymäki: ”Stor konkurrens”

Juryordföranden och tidigare Årets Kock-vinnaren Tommy Myllymäki förklarade att det var en svår tävling. 

– Det har varit en mycket hög nivå på tävlingsbidragen i dag och en stor konkurrens bland de tävlande. Det märks att flera av dem verkligen har satsat allt på att vinna men det känns som vi har fått fram en värdig vinnare av Årets Kock 2021.

För vinnaren Gustav Leonhardt väntar nu en spännande framtid, och han avslöjar att han nog inte blir kvar på Agrikultur efter vinsten och att hans nästa mål är att vinna kock-VM, det vill säga Bocuse d'Or. 

Här är vinnarens segermeny:

Gul lök:

Löksoppa med ragu på lök och tryffel. Stekt beignet med karamelliserad lök och lakrits. Lökbuljong med kryddpeppar, ragu med inkokt lök, morot, gröna fläderbär, mandel och tryffel. Stekt beignet med karamelliserad lök och lakrits. Smörad löksoppa och citrontimjan.

Råvarukorg:

Grillad mussla med grillad bönragu och persiljesås med örtsallad.

Vildsvin:

Grillad vildsvinskarré späckad med tryffel, lardo och rökt vilthjärta tryffelsås med grön chartreuse och spiskummin

Finalrätt:

Förrätt Grillad havskräfta med rostat hönsskinn, hollandaise och örtsallad.

Huvudrätt: Grillad skånsk blommehöna, glacerad med havskräfta, svampragu, kycklingbuljong med smak av havskräfta.

Aktuellt just nu