Foto: Bestheim.

Han gör vin i samspel med naturen

Eric Beuchot på franska vinproducenten Bestheim kämpar för att påverka miljön så lite som möjligt i sin vinproduktion. - Vi måste stoppa miljöförstöringen - det handlar om vår framtid, menar han.

Under de senaste åren har Eric Beuchots företag Bestheim ökat vinproduktionen 10 gånger om. Samtidigt har företaget minskat användningen av bekämpningsmedel och gödsel radikalt.

- Det handlar om vår överlevnad, säger Beuchot. Vi måste göra allt vad vi kan för att hejda miljöförstöringen annars kommer vi inte kunna göra de viner som vi gör idag. Vi vill inte att ni i Sverige ska göra våra viner framöver på grund av temperaturökningarna!

Eric Beuchot menar att de flesta vinodlare idag är medvetna om problemen med temperaturökningar och miljöförstöring och att det inte finns några andra alternativ än att ställa om produktionen så mycket det någonsin går.Med en produktion av 10 miljoner
flaskor per år så är Bestheim den tredje största vinproducenten i franska Alsace och de är den andra största vinproducenten när det gäller export. Bland annat så är Sverige en av deras marknader och de har tre viner i det ordinarie sortimentet på Systembolaget idag; Pinot gris, Pinot blanc och Crémant d'Alsace.

- Allt vin vi exporterar transporterar vi med tåg, det är bara i yttersta undantagsfall som vi transporterar med lastbil. Vi har även ändrat på många saker i vår närmiljö och idag har vi bara tre företagsbilar, tidigare hade vi många fler, berättar Eric Beuchot.I omställningen
av företaget mot ett mer miljövänligt produktionssätt så har de haft många val att göra, omställningen är inte klar ännu men listan över åtgärder är lång och den innehåller bland annat:

- att bygga en matsal vid kontoret så att de som arbetar inte behöver åka iväg för lunch.

- att utnyttja solen för belysningen i kontor och produktionslokaler.

- att använda temperatur och klimat för uppvärmning och nedkylning av lagerlokaler och produktionslokaler.

- att använda en annan typ av papper för att trycka etiketter och kartonger.

- att inte trycka varumärken på kartonger.

Är det många konsumenter som bryr sig om miljöpåverkan vid produktion av vin?

- Ja, framförallt i England och Skandinavien men vi märker att det finns ett växande intresse för miljöfrågor även i övriga Europa. Och producenterna märker att det går att sälja  miljövänliga produkter, säger Eric Beuchot.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!