Foto: Mikael Sjöberg

Håll maten fräsch under rötmånaden

Knepen som gör att du slipper magsjuka efter sommarens värmebölja.

Den 23 juli börjar den period som brukar kallas rötmånad. Förr i tiden var det vanligt att maten blev dålig eftersom matkällaren inte längre höll kallt - numer handlar det mest om att tänka lite extra på hur man transporterar maten.

- Under varma sommardagar är det ett måste att hålla maten kall från butik till hemmet och ända ut till utflyktsmålet, säger Mats Lindblad, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

När du handlar:

Ta med en kylväska att ha känsliga varor i - gärna med kylklampar. I bilen kan det snabbt bli väldigt varmt.

Hemma:

Se till att snabbt lägga in maten i kylen - rumstemperatur förkortar hållbarhetstiden på varorna

Kolla temperaturen i kylskåpet och sänk gärna till +5 grader.

Förvara inte värmekänsliga varor som färsk fisk och köttfärs i kylskåpsdörren utan lägg dem helst längst ner i kylen.

Ta inte fram mer än du tror kommer gå åt - att plocka ut och in ur kylen förkortar hållbarhetstiden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!