Foto: Per Ranung

Guide till hur du lagar varmrökt lax, räkor och musslor på din grill

Överraska med den godaste laxen med massor av smak och härligt mjäll konsistens. Grillen är perfekt för att varmröka lax eller för att sätta extra smak på räkor och musslor.
Foto: Per Ranung

1. Blanda vatten, salt och farinsocker i en kastrull. Låt sjuda så att salt och socker löses upp. Låt saltlaken kallna. Skölj laxen och lägg den i en stor plastpåse ca 5 liter. Häll på rimningslag och låt fisken ligga kallt i lagen ca 6 timmar. Är det en tjock mittbit av en större lax kan den behöva några extra timmar i lagen.

Foto: Per Ranung

2. Förbered genom att blötlägga det som ska ge rökig smak, till exempel rökflis eller chips, torra kvistar från äppelträd, ca 2 timmar men gärna längre. Använd kvistar, chips och grövre spån från lövträd. Färdiga grillplankor som ger god röksmakfinns att köpa och är praktiskt för hanteringen av lax som kan serveras direkt från plankan.

Foto: Per Ranung

3. Ta upp laxsidan ur lagen och torka av den med hushållspapper. Lägg den på en blötlagd grillplanka eller på annat underlag som tål värme. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Stöt peppar och fänkål i en mortel. Blanda apelsinskal, kryddor och farinsocker. Kärna ur chilin och skiva den eller skiva chilin med kärnorna kvar för mer hetta. Strö över och gnid in kryddblandningen i laxen.

Foto: Per Ranung

4. Tänd briketterna i tändröret och förbered grillen för indirekt värme (vid sidan av glöden). Häll över briketterna och ställ formen med blötlagd flis på grillgallret över glöden. Stora bitar som ved av lövträd, t ex björk eller al, kan läggas direkt på glöden medan enris kan läggas i lådan med flis eller på gallret. Lägg på locket och justera ner värmen. Det görs genom minska på luftinsläppet i ventilerna som sitter i locket och under grillen. När lufttillförseln minskar går temperaturen i grillen ner.

Foto: Per Ranung

5. När temperaturen i grillen har sänkts till ca 130° och vit rök bildas i grillen läggs laxen på gallret på indirekt värme (vid sidan av glöden). Låt fisken ligga i den varma röken under locket ca 1 timme. Kontrollera värmen och se till att det finns rök i grillen. Mer blötlagda spån kan läggas in direkt på briketterna.

Foto: Per Ranung

6. Skaldjur behöver bara ligga inne i grillen en kort tid för att få smak av röken. Se till att det är mycket rök i grillen, fyll eventuellt på med mer rökflis på glöden eller flytta ner lådan med rökflis på glödbädden. Lägg in frysta räkor och musslor mot slutet av rökningen och låt ligga i grillen ca 10 min. Det är viktigt att det inte är för varmt i grillen 100°–120° är lagom. Ta ut skaldjuren och täck med lock eller aluminiumfolie en stund för att röksmaken ska ”sätta sig”. Laxen är klar när den har fin färg och är genomstekt. Lax och skaldjur kan serveras både varma och kalla och är hållbara ca 2 dagar i kyl.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!