Guide till bra mat att fylla skafferiet med på semestern
1 AV 2
Enkelt recept på kakor med smak av Snickers
2 AV 2
Guide till bra mat att fylla skafferiet med på semestern
Foto: Helén Pe

Guide till bra mat att fylla skafferiet med på semestern

Fyll skafferiet på sommarstället med goda konserver, pasta, oliver, grillad paprika och bönor - basvaror som håller länge och som inte tar plats i det lilla kylskåpet. Här får du en lista på produkter som kan vara bra att köpa med till semesterhuset eller husvagnen och recept att laga av den.

På sommaren älskar vi att samla familj och vänner runt oss och njuta av sol, bad och god mat. Då är det smart att fylla upp skafferiet med hållbara produkter. Komplettera med grönsaker, örter och mejeriprodukter för snabbfixad sommarmat.

Bästa konserverna, burkarna och torrvarorna

Här är förslag på användbara produkter som passar bra i sommarskafferiet. Välj de burkar och torrvaror du gillar och brukar använda. Vissa av produkterna återkommer i recepten nedan, och vi ger även tips på snabba rätter de kan användas till.

Torkad pasta är praktiskt att ha hemma. Köp gärna några olika sorter. Kort pasta passar bra i sallader, lång pasta med en god sås.

Linser, bönor eller kikärter, både torkade och färdigkokta på burk, är bra stapelvaror. Använd linserna i sallader, i röror eller till pasta. Mixa kokta bönor eller kikärter till matiga röror eller gör vegobiffar.

Ägg är bra till så mycket. Använd kokta ägg till sillen eller i salladen, stekta ovanpå en macka med bräckt skinka och tomatskivor, i omeletter, frittata, tortilla och i smeten till picknickpannkakorna. 

Vitlök passar i mängder av rätter. Riv, pressa eller hacka den i kalla såser och fräs den i olja för att få en mildare smak. 

Tonfisk passar i sallader, på pizza, som mackfyllning mm.

Sardiner eller sardeller. Sardiner är perfekt att mosa på en knäckemacka och toppa med skivat kokt ägg och gräslök som snabblunch. Sardeller är en bra smaksättare i bl a tomatsås, potatissallad eller såser till fisk.

Grillad paprika är bra att ta till när grillen inte ska tändas för något annat. Strimla och blanda i salladen eller toppa gratäng med den, mixa till sås, soppa eller röra. 

Krossade tomater är både billigt och bra att ha på lut i sommarköket. En snabb tomatsås till pastan tillsammans med lök, vitlök, lite olivolja och färska örter eller mixade i en kall soppa, t ex gazpacho. 

Oliver passar som drinktilltugg, att hacka och blanda i vinägretten eller att skiva och toppa t ex varma mackor med. 

Olivolja och rapsolja passar till nästa all slags matlagning; till dressingar, i marinader, till majonnäs osv.

Vinäger finns av många olika slag men satsa gärna på en lite lyxigare till sommarköket, t ex sherryvinäger, som har en fyllig men ändå en rund, fin syra. 

Bakeoff-bröd är perfekt när man ska på utflykt eller vill bjuda på ”nybakat” till frukost, Det finns bakeoff-bröd i många varianter, med en relativt lång hållbarhet. Även knäckebröd har sin givna plats i sommarskafferiet, ingen sillunch utan gott knäcke till.

Recept på goda rätter att laga på semestern