Grillad halloumi - så lyckas du grilla perfekt ost varje gång

Trött på bränd halloumi? Här är recept och kockens bästa tips för att lyckas grilla halloumi och grillost, ett proteinrikt och gott alternativ till kött. Allt om Mat guidar till bästa sättet att grilla halloumi.

Halloumi är en vit ost från Cypern. Numer finns en mängd svenska alternativ till den salta och sega osten som vi kallar grilloumi eller grillost. Osten, gjord på en blandning av ko-, får- och getmjölk, har vuxit i popularitet det senaste decenniet och syns allt oftare på gallret under grillsäsongen. Men... hur ska man grilla osten så att den får fin yta utan att bli bränd? Allt om Mat:s kock Cecilia Lundin delar med sig av sina knep för att lyckas med grillad halloumi.

Tips när du ska grilla halloumi

Vad är det viktigaste att tänka på när man ska grilla halloumi?

– Att alla tillbehör är färdiga och bordet är dukat. Halloumi ska serveras precis nygrillad när den är som godast.

Hur gör man för att osten inte ska bränna fast eller smälta ner genom gallret?

– Se till att grillgallret är ordentligt rengjort. Pensla osten lätt med olja så går det lätt att vända den.

Vilket grillverktyg passar bäst att använda?

– En grillspade med långt skaft är bäst att använda när osten grillas. Det är enklast att vända med en spade och med långt skaft är risken för att man bränner sig mindre.

Vilken storlek ska man ha på bitarna?

– Det är lite grann en smaksak, vissa vill ha tunnare skivor och andra tjockare. Det går ju snabbare med tunna skivor men ska man till exempel äta halloumi som en burgare är det bättre med en tjockare bit.

En variant som flera proffskockar rekommenderar är att grilla hela halloumin och därefter skiva upp den.

TIPS! Lägg skivad halloumi i ett grillhalster och lägg det på gallret så minskar risken för att osten ramlar ner i glöden.

Vilken sorts halloumi ska man välja - spelar det någon roll?

– Nej, både halloumi och andra grillostar är tänkta för grillen så välj den du tycker är godast.

Vilken värme ska man ha på grillen?

– Grillen ska vara varm med fin, grå glöd, ca 140°.

Ska man grilla på indirekt eller direkt värme?

– Direkt så att osten får fin färg.

Genomgrillad halloumi utan att den blir bränd - hur gör man?

– Osten behöver inte vara genomgrillad som ett rått livsmedel eftersom den är färdig. Men det är godast om den är genomvarm. Vänd den fram och tillbaka flera gånger så får den fin yta och blir varm.

Vanliga misstag när du grillar halloumi

Vilka är det vanligaste misstagen vi gör när vi grillar halloumiost?

– Att den får ligga och vänta på att bli serverad sedan den tagits från grillen, då blir osten hård och tråkig.

Har du tips på något gott att servera till grillad halloumi? 

– Eftersom osten är så salt tycker jag det är gott att servera något sött till, till exempel melon eller söta små tomater.

VISSTE DU DETTA OM HALLOUMI?

Sverige är, förutom Cypern och Grekland, det land som konsumerar mest halloumi i världen.

En äkta halloumi görs på en blandning av ko-, får- och getmjölk och får innehålla högst 80% komjölk.

Av de totalt 12 miljoner kilo ost per år som Cypern producerar säljs ca 3,7 miljoner kilo till Sverige.

Källa: Fontana

Recept på goda rätter med grillad halloumi

Läs också:

Test av grillost och grilloumi - här är den godaste!

12 recept att laga på grillen - från flankstek och burgare till grönsaker och lax