Så gratinerar du hummer steg för steg
Så gratinerar du hummer steg för steg Foto: Per Ranung

Gratinerad hummer – recept och steg för steg-guide

Gratinerad hummer är gott och festligt, en perfekt rätt att servera på till exempel nyårsmiddagen. Här får du en guide till hur du delar, fyller och gratinerar hummer och recept så du kan laga gott till årets sista fest eller annan högtid.

Köksskolan - så gratinerar du hummer

Foto: Per Ranung

1. Halvera hummern genom att sätta i kniven bakom huvudet och skära ner genom stjärten. Vänd hummern och skär igenom huvudet.

Foto: Per Ranung

2. Plocka bort magsäcken, som sitter långt fram närmast huvudet. Dra bort tarmen.

Foto: Per Ranung

3. Knäck klorna med nötknäckare. Plocka ut kött och eventuell rom ur kropp och klor. Skär köttet i bitar.

Foto: Per Ranung

4. Sätt ugnen på 250°. Skala och finhacka schalottenlöken. Ansa och skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i smör på medelvärme 2–3 min . Rör ner sherryn.

Foto: Per Ranung

5. Vänd ner hummerkött och dill. Pudra över majsstärkelsen. Häll på grädden och koka upp. Krydda med salt och peppar.

Foto: Per Ranung

6. Lägg hummerskalen i en ugnssäker form. Fördela hummersåsen i skalen. Strö över parmesanosten. Gratinera högt upp i ugnen ca 5 min. Servera med förvällda haricots verts, brynt lök och citronolja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!