Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Charlie Drevstam

Grabba en krabba – bästa recepten med krabba

Många har krabban som sitt favoritskaldjur. Inte konstigt alls – den lite söta smaken är fantastisk. Men vet du skillnaden på alla de olika krabbsorterna? Här bjuder Systrarna Eisenman på en krabbguide – dessutom delar de sina allra bästa recept där den mumsiga krabban får ta huvudrollen.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman

Vilka är skillnaderna mellan olika krabbsorter? 

I svenska vatten, längs hela Västkusten, förekommer krabban Krabbtaska (Cancer pagurus). Krabban har ett stort, brunrött skal med gulvit undersida. Klorna är kraftiga och har svarta spetsar. Krabban väger 400–600 g. Ett tips är att köpa de exemplar som ser gamla ut med slitna skal fulla av havstulpaner. Dessa krabbor är med störst sannolikhet välfyllda strax innan de ska skifta skal på sensommaren/hösten, då de också är i säsong. Krabban ska ätas i oktober, då den är som bäst. För att kolla om den är välfylld, känn på tyngden och knacka för att höra efter att den inte låter ihålig. 

Kungskrabban, även kallad kamtjatkakrabba (Paralithodes camtschaticus) kan som fullvuxen bli upp till 2 meter bred. Kungskrabban finns i nordöstra Atlanten, Barents hav och i Stilla havet. Innehållet i kroppen är oätligt men köttet i ben och klor anses vara en delikatess. Krabbenen och klorna kokas direkt vid fångst och fryses. Köttet är så pass gott i sig att det gärna kan serveras ”au naturel”, endast doppat i lite smält smör eller aioli. 

Soft shell crab, eller glaskrabba, är inte en krabbart i sig utan en krabba som har ömsat sitt yttre hårda skal och fortfarande är mjuk innan det nya skalet hunnit hårdna. Glaskrabbor äts därför hela och ska stekas eller friteras. De kan hittas frysta i asiatiska matbutiker och hos vissa nätbutiker. Fråga också din lokala fiskhandlare om de kan beställa hem dem. 

Läs mer: Tre krögare om hävda restriktioner: ”Glädje och lättnad”