Foto: Jupiter

Ge bort en fin flaska

Ett fint vin är en uppskattad gåva. Här får du tips på vad du ska välja.

Vin eller champagne som gåva passar för de flesta tillfällen och är oftast uppskattat. Här är några tips från vingruppens Jan Holmström och champagneexperten Richard Juhlin.

Till brudparet

Champagne är den självklara gåvan vid bröllop, och går man ihop några stycken är det perfekt att köpa en låda. Vinerna håller utmärkt och man kan korka upp en flaska på varje bröllopsdag. En blandad låda med champagne, vitt, rött eller sött är också en härlig gåva som kan förgylla bröllopsdagarna under åratal.

Champagneklubbens Richard Juhlin tycker att Pierre Peters Blanc de Blancs (nr 75008) eller Pol Roger Brut Réserve (nr 7549) är passande bubbelgåvor. De kostar 320 respektive 348 kronor för 750 ml.

Jämna födelsedagar och pension

Den som fyller 30 och 40 kan alltid grattas med champagne, och vill man göra det extra festligt kan man köpa en magnumflaska. 50-årskalaset kräver lite mer eftertanke. Om ubilaren är intresserad av vin kan en korg blandade flaskor med viner från Rhône, Bourgogne, Champagne eller Alsace vara värt att satsa på.

För att lagra vin behövs ingen stor källare med avancerat hyllsystem, utan enligt Jan Holmström går det faktiskt utmärkt att spara vinerna liggandes i botten av en vanlig garderob också.

Till middagsbjudningen

Ofta vill man ta med sig en flaska när man blir bjuden på middag, men det kan vara svårt att veta vad värden gillar. Vingruppens Jan Holmström tipsar om Jurassique Chardonnay 2006, (5688). Den kostar 99 kronor och är en chablis som passar många gommar. Om du hellre ger rött kan du prova en flaska Valréas 2007(12815) för samma pris. Viner från Côte-du-Rhône har även de egenskapen att vara njutbara för de flesta.

Aktuellt just nu