Foto: Stefan Nilsson

Franska frestelser

Vintern har Sverige i ett sörjigt grepp när jag sätter mig på planet och tar ett två timmar långt hopp ner till den franska värmen. Den är interljum, med rejäla infravärmare på uteserveringarna. Det är där fransmännen sitter nu, vinter eller inte. Kan det ha något med rökförbudet inne på krogarna att göra?

Å andra sidan är det inte tomt på krogarna heller. På Chez Denise, 5, rue des Prouvaires, är det trångt, glatt, högljutt och väldigt franskt. Lite sekelskiftesstämning för drygt hundra år sedan. Stora köttstycken och handskuren knubbig pommes frites på tallriken, inget annat. Och maffiga ile flottant – flytande öar av maräng som simmar i ljuvlig vaniljsås – till efterrätt. Vi vacklar ut i natten, omtumlade och lyckliga.

Aux Lyonnais, 32, rue St-Marc, nästa kväll är en berömd Alain Ducasse-krog. Lika fransk, lika fylld av sekelskifteskänsla, bara lite mer spatiös. Inga krusiduller med maten; en rejäl fiskquenelle på tallriken, simmande i sås. Den smakar så gott att jag aldrig vill att den ska ta slut. Precis som den där förment ynkliga sellerisalladen innan. Jag får inget grepp om varför, men jag vet att jag aldrig kommer att glömma

den maten. Grundgod. Och så lördag kväll på La Coupole, klassikern på 102, boulevard du Montparnasse. Stor som en järnvägsstation, högt i tak, bullrigt, vackert. Stämningen är både avspänd och stor teater. Jag har varit där på vardagar tidigare, det kändes lite avslaget.

Nu var det andra bullar: kyparna som hyssjade oss alla innan de släckte ljuset och tågade genom lokalen med levande ljus och sjöng för födelsedagsfirarna. De indiska gästkockarna i långa vackra kaftaner och matvagnar på hjul. Damen som delade sin måltid med hunden. Transan i baren. Det 95-åriga förälskade paret. Och så maten; grundfransk, med retrokänsla.

Det är tillbaka till rötterna som gäller nu. Mycket smak, mycket värme, men enkelt. Tre dagar i Paris gjorde gott, för både magen och själen.

 

Fyra fina franska

1. Café de Flore: Dyrt men gott, och värt vartenda öre även för publiken, både turisterna och stammisarna. Och för sin plats i kulturhistorien som existentialisternas hak på 40-talet. 172, bd Saint-Germain.

2. Macarons: De små hamburgerlika marängbakelserna håller Paris i sitt grepp. Finns överallt, men har vacker omgivning på exklusiva delikatessbutiken Fauchon vid place de la Madeleine.

3. Förföriskt japanskt: Vid nr 1, rue Pont Neuf på högra stranden finns krogen Kong högst upp i Kenzos varuhus. Kul, galet och modernt, med glastak och fantastisk utsikt över Seine. Lördagslunchen kostar en del, men det är upplevelsen värd. Glöm inte att gå in i dam-/herrummet – och stå öga mot öga med en sumobrottare!

4. Matavdelningen i varuhuset Galeries Lafayette: stor, vacker och utsökt! Obs att varuhuset har flera hus på rue Lafayette, så välj rätt! 40, bd Haussmann.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!