Fransk mat - klassiska rätter och bakverk - recept och tips

Fransk mat är allt från matiga sallader till fiskgrytor, pajer och ljuvliga desserter. Laga och njut av rätter från det franska köket - det är inte svårt - och resultatet blir fantastiskt. Här är 12 recept på några klassiska rätter från Frankrike.

Det franska köket är ett av det bästa och mest omtalade i världen. Vi har samlat några av alla de underbara rätter och bakverk som kommer från Frankrike - från mustig köttgryta och coq au vin till crêpes, croque monsieur och fjäderlätta éclairer. Allt om Mat:s kock och receptmakare Cecilia Lundin tipsar om goda tillbehör och saker att tänka på när du lagar några av dessa franska klassiker!

Bouillabaisse - fransk fisk- och skaldjursgryta

Kocken tipsar: Tänk på att duka med extra tallrikar eller skålar att lägga mussel– och räkskal i.

Boeuf bourguignon - fransk köttgryta

Kocken tipsar: Laga dubbel sats och frys in. Perfekt att ta fram när tiden är knapp.

Ost- och skinkpaj

Kocken tipsar: Se till att ha en lagrad ost i pajen så att den får en kraftig ostsmak.

Sallad med tonfisk

Coq au vin (tupp i vin)

Kocken tipsar: Servera grytan med bröd eller ris och gärna en sallad på assiett bredvid.

Varm macka - croque monsieur

Kocken tipsar: Lägg ett stekt ägg på toppen av smörgåsen och du får en croque madame.

Gratinerad löksoppa

Franska baguetter

Crêpes

Crème caramel

Petit choux

Kocken tipsar: Öppna inte ugnsluckan när kakorna gräddas. Kommer det in luft kan de sjunka ihop och bli platta och trista.

Éclair

Läs också: Recept till 5 enkla allt i ett-rätter - perfekt middagsmat

Läs också: 5 goda kycklinggratänger