Foto: Jupiter

Föräldrar äter inte frukost med sina barn

Dagens viktigaste mål får hälften av barnen i det här landet klara av själva.

Ny undersökning visar att drygt hälften av alla föräldrar struntar i att äta frukost med sina barn, skriver TT.

Chrstina Stenhammar, doktorand vid Uppsala Universitet, tycker att detta är skrämmande resultet. Hon forskar på barns livsstil ur ett föräldraperspektiv men undersökningen är gjort av ett frukostflingeföretag. 

- Man underskattar betydelsen av föräldrarnas påverkan på barnens vanor. Och det gäller även högre upp i åldrarna, säger Christina Stenhammar till TT. Den här undersökningen visade även att det blev värre ju äldre barnen blev och att det bland tonårsföräldrarna var 82% som svarade att de inte åt frukost med sina barn.

Christina Stenhammar genomförde 2003 en egen studie om hur barn påverkades av dagens första mål. Hon studerade barnen i en skola i Uppsala där man serverade frukost under ett års tid. 

- Ungefär hälften av barnen kom till skolan på fastande mage innan försöket.

Resultatet visade att koncentrationen bland de här barnen förbättrades dramatiskt. Christina menar dock att många av livsmedlen som riktar sig till barn är av sämre kvalitet. Produkterna innehåller mindre fibrer och mer socker. 

- Därför är det extra viktigt att föräldrarna äter med barnen, så att man har koll på vad de stoppar i sig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!