Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fläder – så ser du om den är falsk eller äkta

Fläder är en underbar växt som det går att göra härlig fläderblomssaft av. Men det gäller att se upp – det finns falska fläderblommor som är giftiga!

Mitt Kök

På sommaren är det många som plockar fläderblommor för att göra sin egna flädersaft. Det är enkelt och underbart gott! Men det gäller att se upp när du plockar dina fläderblommor. Det finns nämligen två liknande växter som är giftiga – druvfläder och sommarfläder.

Så här ser du om en fläderblomman är äkta eller falsk:

Äkta fläder

Foto: Shutterstock

Den äkta fläderblomman har tillplattade blommor som är vita eller svagt gulaktiga och  har ljusgula ståndarknappar. Blommorna växer i breda knippen vilket gör att du kan ställa kronan upp och ner. Bären är svarta och kvistens märg har en ljus färg. Fläder blommar i slutet av maj - början av juni beroende på väder och geografisk plats.

Druvfläder

Den första av de två falska fläderblommorna heter druvfläder. Dess blommor växer liknande en druvklase – därför kan du inte ställa kronan upp och ner. Bären är röda och kvistens märg är mörk. Druvfläder blommar i april-maj.

Sommarfläder

Den andra falska fläderblomman heter sommarfläder. Skillnaden mot den äkta fläderblomman är att blommorna har röda ståndarknappar. Sommarfläder blommar i juni-juli.

Check-lista

Ta med dig den här checklistan när du ska plocka fläderblommor så undviker du de giftiga växterna:

1. Plocka inte fläderblommor med röda bär

2. Plocka inte fläderblommor med röda ståndarknappar

3. Plocka inte fläderblommor där kvistens märg inte ljus

4. Plocka inte fläderblommor vars krona inte kan stå upp och ner

Text: Johan Blomquist

Källa: Odla.nu

Artikel från Mitt kök