1 av 3 Foto: PER RANUNG / COPYRIGHT © PER RANUNG, ALL RIGHTS RESERVED. DETT
2 av 3 Foto: PER RANUNG / COPYRIGHT © PER RANUNG, ALL RIGHTS RESERVED. DETT
3 av 3 Foto: PER RANUNG / COPYRIGHT © PER RANUNG, ALL RIGHTS RESERVED. DETT

Filodegspaj – steg för steg-guide till frasig grönsakspaj

En läcker och lite rustik filodegspaj fylld med grönsaker är lätt att göra. Och om du passar på att använda överblivna grönsaker i kylen blir den bra för planeten också!

– Jag tröttnar aldrig på paj. Kontrasten mellan spröd botten och krämig fyllning är både tilltalande och praktisk. Och pajen är ”svinn-vänlig”. Den kan fyllas med det som ligger och skramlar i grönsakslådan, en halv zucchini, en bit purjolök eller några morötter. Extra enkelt är det med färdig filodeg som ger pajen härlig frasighet.

Köksskolan - så här gör du filodegspaj

Foto: Per Ranung

1. Sätt ugnen på 200°. Skär zucchinin i skivor. Ansa och skär broccoli och sparris i bitar. Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över 1 tsk salt. Ugnsstek grönsakerna mitt i ugnen ca 10 min. Då ångas grönsakerna av vilket gör att pajen inte blir vattnig. Låt grönsakerna svalna på plåten.

Foto: Per Ranung

2. Smält smöret. Pensla en pajform, 26–28 centimeter i diameter, med smör. Lägg ut degarken i en hög och pensla dem ett i taget till hälften med smör. Vik arket dubbelt och lägg det i formen. Fortsätt med resterande ark och täck botten av formen.

Foto: Per Ranung

3. För att mildra vitlöken mosas den först med salt. Skala och pressa vitlöksklyftorna och mosa eller stöt dem tillsammans med 1 krm salt. Låt stå ca 10 min. Eller använd 1 tsk garlic paste. Rör samman ägg, crème fraiche, parmesan, timjan och vitlök. Krydda med peppar.

Foto: Per Ranung

4. Lägg zucchini, broccoli och sparris i pajformen. Smula över fetaosten. Häll äggblandningen i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 min . Pajen är klar när den fått färg och fyllningen är fast. Garnera med mangoldskott eller andra salladsskott.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!