Så lagar du godaste pastasalladen – tips och recept

Pastasallad är en riktig klassiker på såväl picknickfilten som buffébordet. Man kan laga sin sallad på oändligt många olika sätt - men det finns också vanliga fallgropar man bör se upp för. Allt om Mat:s expert har samlat sina bästa tips för hur du lyckas med din pastasallad.

Pastasallad går snabbt att laga och innehållet går att variera efter smak, tycke och säsong. Men trots att pastasallad kan tyckas vara en enkel rätt att laga, finns det ett par saker man bör tänka på innan man sätter i gång med förberedelserna. Det sitter i detaljerna!

Allt om Mat:s kock och receptmakare Cecilia Lundins bästa knep för en lyckad pastasallad

– Till pastasallad är det bäst att välja en mindre pastasort, till exempel strozzapretti eller fussili. 

– Se till att koka pastan helt klar så att den har kvar någon kärna. Det är inte gott att äta kall pasta som har bismak av mjöl. 

– Spola den färdigkokta pastan i rikligt med kallt vatten så att kokningen avstannar och låt den rinna av innan den blandas med övriga ingredienser.

– Både potatissallad och pastasallad vinner på att göras ett tag i förväg, oavsett om det är en krämig- eller en vinägrettvariant. Både potatisen och pastan tar bättre åt sig smaken av dressingen om de får stå en stund. 

– Man kan spara eventuell garnering eller topping tills innan de ska ätas så att inte något färgar av sig eller blir ”saggigt”. Blanda heller inte i eventuella salladsblad i salladen eftersom de lätt vissnar och blir trista. 

– Se också till att inte servera salladerna direkt från kylskåpet, ta fram dem 15-20 min före servering så smakar de så mycket bättre. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!