Erica Landin - bloggare på Alltommat.se.
Erica Landin - bloggare på Alltommat.se.

Erica Landin bloggar om vin

Hon bytte aktieanalys mot vinprovningar. Hon älskar att resa och sabrerar champagne med strykjärn. Vinjournalisten Erica Landin är ny bloggare på Alltommat.se.

Läs Erica Landins blogg här.

Vem är du?

- Jag är en svensk tjej uppväxt i USA där mina föräldrar fortfarande bor. Jag reser fortfarande så mycket som det bara går, och var jag än är i världen så försöker jag få insyn i kulturen genom mat och dryck. Jag är helt galen i nya smaker!

Du bytte aktieanalys mot vin. Berätta!

- Det var kul med den intellektuella utmaningen av att analysera medicinsk forskning och bolag men den sinnliga stimulansen saknades. Jag insåg tillslut hur mycket roligare jag hade när vi valde viner till firmafesten än när jag förberedde mina aktiecase och förstod att det var dags att prioritera om i livet. Jag har inte ångrat mig - att jobba med mat och vin gör mig lycklig ända in i hjärtat. 

Vad är vin för dig?

- Mer än bara drycken. Även om mycket av det vin vi dricker är industriproducerat så finns det fortfarande tusentals små vinmakare som lever för sin jord, sina vinrankor och för att göra det bästa vin de kan.

- Genom att träffa dem, se de vackra landskapen och förstå passionen bakom så får vinet i glaset en helt ny dimension. Vin är även någonting som behöver sättas i relation till maten - ett fantastiskt vin kan tappa all charm med fel mat och ett enkelt vin kan, rätt matchat, lyfta en hel måltid. Vin, mat och människor är en "helig treenighet" för mig.

Vad bloggar du om? 

- Jag har förmånen att träffa många fantastiska vinmakare runt om i världen och hoppas kunna dela med mig av den där "extra dimensionen" som deras historier ger. Jag skriver ganska ofta om viner som görs med omtanke om jorden och med så lite tillsatser som möjligt, men även om bra restauranger, mina mat- och vinresor och favoritrecept.

Ett speciellt vinminne?

- När jag besökte vingården Ridge i Kalifornien var jag jätteglad att deras vinmakare, legenden Paul Draper, skulle säga hej till mig och min fotograf. Han gjorde ett av de viner som slog franska toppviner i en internationell blindprovning 1976 och därmed förändrade vinvärlden. Han kom, pratade med oss i ett par minuter och bokade sedan av resten av sin eftermiddag. I tre timmar satt vi och åt enkel men fantastisk hemlagad mat, pratade om världen och livet och vinet medan hans kollega plockade fram den ena gamla årgången efter den andra. När vi gick lyfte molnen som legat tunga över dalen och vi såg hela San Francisco. Det var magiskt, och en av alla dessa tillfällen när delad vinkärlek har blivit en brygga till ny vänskap. 

Favoritkrog?

- Oj, får jag bara välja en? Jag gillar omväxling och försöker snarare gå på så många olika ställen som möjligt. Med det sagt... På finkrogarna Mathias Dahlgrens Matsalen och Gastrologik har jag blivit mest överraskad, utmanad och smakmässigt "road" under det senaste året. Djuret i Gamla Stan har varit ett favorittillhåll sedan de öppnade och Pelikan på Södermalm är en klassiker. Ska jag käka indiskt, dumplings eller liknande behövs ingen vinlista - öl eller vatten funkar bra. På en mer traditionell restaurang behöver jag några personliga och inte för dyra viner på glas för att trivas.

Favoritkrog i världen?

- Samma igen - jag gillar omväxling. Men i NYC tröttnar jag aldrig på att gå ut och äta. Terroir, Ten Bells, Diner (Brooklyn) och brasilianska restaurangen Casa är några favoriter. I London gillar jag bland annat Ten Cases, Spuntino, El Camion och Soif. I Köpenhamn har vi Relae, Mannfred's, Köttbyns Fiskbar... Nej, nu får du fråga någonting annat, jag blir så himla hungrig och ressugen!

Okänd talang? 

- Sabrera champagne. Jag kan sabrera med nära nog vad som helst. Senast var det ett strykjärn. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!