1 AV 2
Så enkelt gör du en saftig och god kaka med smak av saffran
2 AV 2
Foto: Helén Pe

Genvägar till julbordet - snabblagade julklassiker att laga när du har bråttom

Mesta möjliga julkänsla med minsta möjliga tidsåtgång. Låter det lockande? Petra Lindstrand har skapat 8 recept som trollar fram julens mest älskade rätter på nolltid. Dessutom delar hon sina bästa tips på genvägar som förenklar matlagningen till jul. 

Ont om tid inför allt julstök och julklappar som ska inhandlas? Ta det lugnt. Det finns smarta knep som inte kräver särskilt mycket tid för att skapa ett helt julbord. Här är 8 recept på julmat du snabbt tillagar och vips har du ett digert julbord att njuta av!

Meny

Snabbaste skagensillen

Lättgravad laxsallad med hovmästarsås

Marinerad rödbetssallad med grönmögelost

Små minipajer med grönkål och västerbottensost

Janssons frestelse

Snabbaste julköttbullarna

Pulled pork med hoisin och apelsin

Kladdkaka After eight

Skagensill

Marinerad rödbetssallad

Minipajer med grönkål

Janssons frestelse

Lax med hovmästarsås

Julköttbullar

Pulled pork i stället för julskinka

After eight-kladdkaka

Recept & styling Petra Lindstrand Foto Helén Pe

Läs också: Recept på lättlagad Janssons frestelse gjord på pommes frites

Läs också: Recept på Janssons frestelse utan ansjovis men med sälta och smak från kapris och oliver 

Allt om Mat tipsar om 10 genvägar till julbordet

Genvägar till julbordet

1. Komplettera. Färdigköpt sill på burk. Lägg upp i skålar eller på små fat och garnera med hackad rödlök, gräslök och dill.

2. Snabbjansson. Köp en förpackning potatisgratäng utan vitlök (vitlök passar inte till janssons) och 1 burk ansjovisfilé. Varva potatisgratäng och ansjovis i en ugnsfast form. Sikta över 2 msk ströbröd och hyvla över 25 g kallt smör med osthyveln. Grädda i 175 grader varm ugn cirka 25 minuter eller efter anvisning på förpackningen.

3. Piffa köttbullarna. Färdigköpta köttbullar får extra julkrydda om de steks i smör tillsammans med nystött kryddpeppar och blir vackrare om man strör över hackad persilja.

4. Julskinka. Numera finns allt från rå till färdigkokt och griljerad skinka. Har du tid griljera gärna din skinka själv: Rör ihop senap och äggula och bred det över skinkan när både nät och svål är borttaget. Strö över ströbröd och ställ in i ugnen med grillelementet på.

5. Rökt fårfiol. Julskinka i all ära. Men visst ser det imponerande ut med en hel rökt fårfiol med ben. Lägg upp den på en skärbräda av trä och lägg gärna enbärsris runtomkring.

6. Sillsallad. Blanda fintärnad inlagd sill med tärnade rödbetor, tärnat äpple och några skedar färdigköpt hovmästarsås.

7. Kola. Köp kola och fudge och vira in i eget papper.

8. Juldoft. Juldoften är minst lika viktig som maten. Stick kryddnejlikor i apelsiner och lägg i fruktfaten.

9. Ris à la malta. Blanda färdigköpt risgrynsgröt, vispgrädde, florsocker och hinnfria apelsinklyftor. Servera med färdigköpt saftsås eller späd jordgubbskräm med jordgubbssaft till lagom konsistens och styrka.

10. Rödkål. Köp färdig på burk, värm och lägg upp i en vacker skål och garnera med äppelklyftor som gnidits in med citronsaft.

Baka gott till advent och julfikat - se recept här:

 

Läs också: Recept på hemgjord glögg 

Läs också: Recept på gravad lax 

Läs också: Recept på klassisk risgrynsgröt