En svensk vinmakare i New York

Oskar Bynke skulle "bara" plugga i USA. Han blev kvar och nu driver han en prisad vingård i New York.

- Jag fick övertala min professor i Sverige att jag skulle få ha vinjordbruk i min examen men till slut gick det bra!
Oskar Bynke
studerade till agronom i Uppsala och fick ett stipendium till ett universitet i staten New York. Väl där väcktes vinintresset på riktigt och han jobbade från och till på en vingård - en vingård som han sedan två år nu äger.

- Vår vingård ägdes tidigare av en legend i vinkretsar, Hermann J Wiemer. Det var i princip han som startade den seriösa vinproduktionen i staten New York och han har varit oerhört ambitiös med sina viner. För några år sedan bestämde han sig för att det räckte och då ville han inte sälja till något stort bolag så han frågade min studiekompis och mig om vi ville köpa - vi sa ja!
Vingården ligger
i ett område som heter Finger Lakes, ett område som har elva extremt långa och väldigt djupa sjöar. Sjöarna ger ett specifikt mikroklimat som gör det möjligt att odla högkvalitativa viner långt upp i USA. Framförallt är området känt för sina rieslingviner men man odlar även chardonnay, gewürztraminer, pinot noir och cabernet franc. 

Hermann J Wiemers viner har börjat nå viss ryktbarhet.

- Vi fick precis 91 poäng i den ansedda tidningen Wine Spectator för ett av våra viner och den svenske vinrecensenten Bengt-Göran Kronstam har testat våra viner och gett dem bra omdömen, berättar Oskar Bynke.

- Hälften av allt vin vi säljer säljer vi på vingården men det är många restauranger i New York som har med oss på sina vinlistor och det är jättespännande. New York-borna har börjat inse att det görs bra viner i deras egen stat så det är många som kör upp till oss och handlar vin.

På vingården jobbar det 5-6 personer året runt men vid skördetid på hösten är det många fler.

- Då kommer det släktingar och kompisar och krögare och andra och hjälper oss med skörden. Vi handplockar alla druvor och det är mycket jobb just då - men det är roligt!

Och framtiden ser också rolig ut, Finger Lakes-områdets vingårdar har vuxit enormt i antal de senaste åren och idag finns det omkring 80 vingårdar i området. Hos Wiemer räds man inte konkurrensen utan tror på sitt koncept.

- Vi odlar allt med ett tydligt miljötänk och använder inte bekämpningsmedel och konstgödsel. Vi ska satsa på att göra mousserande viner också och ska starta ett större samarbete med universitetet där jag pluggade tidigare.

- Det känns som om vi precis har börjat och vi har stort hopp inför framtiden, säger Oskar Bynke.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!