Elektrisk pepparkvarn från Peugeot.
Elektrisk pepparkvarn från Peugeot.

Test: Bästa pepparkvarnen - en kvalitativ pepparkvarn kostar

En pepparkvarn ska vara funktionell och helst snygg också. En kvalitetskvarn kostar flera hundralappar. Vi har testat 9 olika varianter. Varför inte ge bort en bra kvarn till någon i julklapp?

Allt om Mat

Vi testar pepparkvarnar och enas om att det är ett av kökets viktigaste redskap. En bra pepparkvarn ska inte bara finfördela små hårda pepparkorn, den ska också vara stabil, lätt att greppa och dra runt.

Det är en fördel om den står stadigt på bänken och är enkel att fylla på. En pepparkvarn hamnar ofta mitt i stekoset, och därför måste den vara lätt att göra ren och inte ha för många detaljer där fettet kan krypa in.

En pepparkvarn får dessutom gärna vara snygg och passa lika bra på köksbänken som på middagsbordet.

Uppdatering från 2017: Bästa pepparkvarnen

Pepparkvarn från Peugeot

Här vill jag slå ett slag för elektriska pepparkvarnar! Många vill säkert äga en gigantisk handdriven pepparkvarn för att likt tv-kockarna furiöst peppra maten. Men för den som lagar mycket mat är det sååååå praktiskt att ha en kvarn med enhandsgrepp! De allra bästa har till och med lyse längst ner.

Läs mer och köp här.

Testet nedan på pepparkvarnar är från 2009:

Från ett stort sortiment väljer vi ut nio olika pepparkvarnar.

Den billigaste kvarnen vi testar sitter i locket på en vanlig kryddburk med svartpeppar. Vi betalar 39 kronor för hela burken i en vanlig livsmedelsbutik. Dyrast är den stora, ljusblå kryddkvarnen i plast. Den heter Spice Boy och kostar 549 kronor.

Ibland behöver man mala vitpepparkorn till ett finkornigt pulver för att smaksätta hovmästarsåsen. En annan gång är det biffen som ska täckas av grovkrossad svartpeppar innan den läggs på grillen. En bra kvarn ska därför ha ett kvarnverk som är lätt att justera.

Bästa kvarnen i testet är den blankröda dyrgripen från Peugeot. Den har tydliga markeringar på sidan som gör det lätt att ställa om från grovmalet till finmalet. Dessutom är kvarnen skön att greppa och dra runt. Resultatet, de malda svartpepparkornen som ramlar ner på den vita tallriken, är perfekt.

Några tillverkare har insett behovet av pepparkvarnar som går att använda med bara en hand. Det är en fördel för dem som har svårt att vrida händerna, och för alla andra som vill använda den andra handen till att röra om i grytan.

Pepper ball från Chef’n ser ut som en kanin. Genom att trycka ihop öronen med ena handen drar man igång kvarnen. Vi rekommenderar den inte. Kvarnen ser rolig ut men maler ojämnt och känns plastig och vek. Dessutom sprätter den pepparkorn i en vid cirkel.

En annan kvarn som bara kräver en hand är den röda kvarnen från Sundqvists. Den fyller man först med svartpeppar och batterier. Sedan är det bara att trycka på knappen. Kvarnen ger ett jämnt och fint resultat. Den har dessutom en liten lampa i bottnen så att man ser hur mycket peppar det blir. Det blir bra betyg, en fyra, till den surrande kvarnen. Vi tycker dock att den lämpar sig bättre på bordet än vid spisen eftersom lampan på undersidan gör den extra känslig för stänkande smör eller olja från en het stekpanna.

Den enda pepparkvarnen som saknar justerbart malverk är kryddburken från Santa Maria, som har en enkel pepparkvarn i locket. Den ger ett hyfsat resultat och man får en helt okej kvarn för pengarna. Den är oöm och bra att ta med sig ut på picknick. Burken går att öppna och fylla på igen.

Kvarnarna från Åhléns och Ikea är prisvärda och får klart godkänt betyg. Vill man betala några hundralappar till är det Peugeot och Marilux som vi tycker bäst om.

Inte bara peppar i kvarnen

Om man tycker om nymalen kardemumma i bulldegen eller på toppen av sin caffè latte kan man mala den i en pepparkvarn.

Det går lika bra med andra hårda kryddor också, till exempel nejlikor och kanel. Lägg en krydda i varje kvarn eller gör i ordning en egen blandning och fyll kvarnen.