Foto: Respektive prod.

Drick en dansk öl

Allt om Mat

Danmark är ett fantastiskt öl-land med stort utbud bland lokala och nationella bryggerier. Tyvärr märker man inte det så väldigt mycket i Sverige. Utbudet av danska öl på Systembolaget är minst sagt litet - detta är ändå landet som ligger långt före Sverige vad det gäller mikrobryggerier och man kan tycka att det skulle visa sig i utbudet. Men inte idag - det kanske kommer senare.Det mesta
som finns att köpa i Sverige är relativt opersonliga ölbrygder - gjorda för en bred konsumtion som inte ska utsätta smaklökarna för alltför mycket späänin. Och det behöver ju inte vara fel, men det är inte så personligt. Inte så spännande som det skulle kunna vara.

Men ändå; här är några danska öl att testa om du vill ställa till med smörrebrödsfest. Några med stora smaker, några med små priser.Carlsberg Sort Guld
(1291) 5,5 %, 12,50 kronor, 33 cl

Mer danskt blir det knappast och denna lager med lite mer alkoholstyrka är en gedigen smakblandning av malt, humle och citrus. Inget som sticker ut men en bra allround-öl som inte skrämmer någon. Snarare tvärtom.

Mikkeller Jackie Brown (1312) 5,9 %, Mikkeller, 34,90 kronor, 50 cl

En riktig klassöl från danske bryggaren Mikkel Borg Bjergsö som levererar öl som inte skäms för sig. Denna är bryggd i Belgien och är tjock, syrlig, chokladig och humlig - på samma gång! Inte någon stillsam öl alltså men klart drickvärd - om inte annat för att få testa en så dansk brown ale. Det är inte det vanligaste på Systemet nämligen.

Tuborg Grön (1255) 4,2 %, 8,90 kronor, 33 cl

Klassikerstatus även på denna törstsläckare. En typisk mellanölspilsner med maltig sötma som främsta karaktär. Bra till buffén när många smaker ska samsas eller till den danska fläsksteken.

Hoppy Easter (1301), Mikkeller, 6,6 %, 27,90 kronor, 33 cl

Ja, det är en påsköl men i jakten på bra danska öl så kvalar denna in. En rejäl humlefest i örtighet och citrus gör att den passar perfekt även efter påsk. Inte så många flaskor kvar men snabbar du dig så hinner du.

Björnebryg (1204), Harboes, 4,5 %, 7,90 kronor, 33 cl

Är du ute efter billig dansk öl så kan detta vara ett alternativ. Lätt beska, lätt fruktighet och lätt pris. Ibland kan det vara nog.