De här kan vinna Gyllene glaset

Vinprovargruppen har valt ut de nominerade till årets pris av det Gyllene glaset.

De kandidater vi funnit värdiga i år presenterar vi i bokstavsordning här:

Allesverloren

Sydafrikanska Swaartland är ett vackert och varmt område norr om Kapstaden. Där har familjen Malan odlat portvinsdruvor sedan länge. Gårdens namn kom till när allt fick byggas upp igen efter en förödande brand och familjen bokstavligen förlorat allt.

I takt med ökade internationella regler om ursprung och fallande försäljning av starkviner har odlingarna ställts om till produktion av vanliga rödviner.

På den svenska marknaden har Danie Malan lyckats få in sin Tinta Barocca, Touriga Nacional och Shiraz. Dessutom finns ett mycket portvinsliknande starkvin i form av Fine Old Vintage. Alla mycket prisvärda eller fynd.

Fontanafredda

Fontanafredda är en stor och magnifik egendom som härstammar från den siste italienske kungen Victor Emmanuel II. Vinodlingarna är omfattande och ligger i hjärtat av Barolo, men med hjälp av inköpta druvor kan Fontanafredda erbjuda nästan allt som Piemonte kan erbjuda.

Deras viner har funnits på den svenska marknaden mycket länge, men riktig uppmärksamhet och framgångar har huset fått sedan de för drygt 10 år sedan anställde Danilo Drocco som vinmakare.

Sedan dess har vinerna fått ett modernt snitt som i kombination med den piemontesiska nerven gör dem näst intill oemotståndliga.

Naturligtvis är barolo Fontanafreddas trumfkort, men såväl langhe nebbiolo som barbera visar vilket geni Danilo Drocco är i vinkällaren. Dessutom säljs vinerna till väldigt konkurrensdugliga priser.

Fonterutoli

Fonterutoli är en liten by nära Siena. Sedan 1300-talet härskar här den florentinska adelsfamiljen Mazzei. Ingenting lämnar bröderna Filippo och Francesco till slumpen. Varje vingård vinifieras för sig, klonurvalet är rigoröst, druvorna följs med instrument och hela vineriet fungerar med hjälp av gravitation för att man ska slippa pumpa vinet. Bröderna äger dessutom vingårdar i Maremma och på Sicilien, där samma minutiösa inställning till kvalitet appliceras.

Resultatet av ansträngningarna är viner med såväl frukt, friskhet djup och personlighet. Hjärtat av verkasamheten ligger i Chianti Classico och de viktigaste vinerna är chiantivinerna Fonterutoli och Castello di Fonterutoli, sekunderade av det underbara vingårdsvinet Siepi.

Men vinerna från Maremma, t ex Serrata för knappa hundringen och Bronzone, skäms inte för sig. Tillsammans med mat är de fantastiska. Och naturligtvis är sicilianska Zisola ett uttryck för samma kompromisslösa inställning till kvalitet.

Peter Lehman

Familjen är sprungen från tyska immigranter och har satt ett djupt avtryck i berömda Barossa Valley. Idag är Peter Lehman en del av Hess Collection, men Peter själv, hans hustru Margaret och sonen Dough och vinmakaren Andrew Wigan borgar för att vinerna behåller sin personliga prägel. Husets viner kännetecknas av kvalitet, djup och en känsla för ursprung som känns inspirerande från ett land där man oftare pratar om stilar än ursprung.

Husets toppvin är Stonewell. Det är ett shirazvin, på druvor från olika kontrakterade odlare i  Barossa, som med all tydlighet visar att det kan lagras länge.

På den svenska marknaden finns oftast husets shiraz och cabernet att köpa, och vi ger dem ständigt höga betyg. Tyvärr är man hänvisad till beställningssortimentet om man vill njuta av Lehmans strama och härliga riesling- eller semillonviner. Peter Lehman är, tycker vi, bland det bästa man kan hitta i Barossa.

Seghesio

En mycket italiensk, och samtidigt mycket amerikansk familj, ligger bakom några av de absolut bästa zinfandelvinerna i världen. Familjen heter förstås Seghesio, och de håller till i Sonoma, norr om San Fransisco. Hela familjen är engagerad i företaget, som utvecklats sedan anfadern i slutet av 1800-talet slog sig ner i det som då hette Chianti Station.

Zinfandel är en svår druva. Den mognar ojämnt och bli övermogen blixtsnabbt. Ändu lyckas Seghesios klara av att göra eleganta viner år efter år. Trots att vinerna har höga halter alkohol. Bara det en bedrift. Familjen producerar en rad andra viner också, mestadels på italienska druvsorter.

I en tid då zinfandel blivit allt syltigare och utslätat är Seghesios viner fortfarande vinösa och balanserade. Den Sonoma Zinfandel vi har på Systembolaget hamnar år efter år på listan över Sveriges mest prisvärda viner. Det om något kvalificerar Seghesio som en kandidat till Gyllene Glaset.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!