<p>Tomatprodukter &ouml;kar din egen inre solskyddsfaktor och ger dig ett s&auml;krarre solande. Dessutom minskar risken f&ouml;r solskador som leder till f&ouml;r tidigt &aring;ldrad hud och mer rynkor.</p>

Tomatprodukter ökar din egen inre solskyddsfaktor och ger dig ett säkrarre solande. Dessutom minskar risken för solskador som leder till för tidigt åldrad hud och mer rynkor.

Foto: Jupiter

Därför är tillagade tomater nyttigast

Precis som blåbär har man på senare tid fått upp ögonen för tomaterna och insett hur nyttiga de faktiskt är.

Maria Fredin Skoog

Tomater minskar risken för cancer i brösten, rostatan, mag-tarmkanalen och lungorna, motverkar att kärlen åldras och att vi drabbas av hjärtsjukdom, stroke, minnesförlust och impotens. Dessutom anses de kunna förhindra och fördröja rynkorna samt skydda kroppen mot solens strålar.

Tomater räknas som frukt och innehåller en stor mängd C-vitamin, K-vitamin, kalium och folat. Tomater innehåller även en del krom som hjälper personer med diabetes att stabilisera blodsockret. Dessutom innehåller de viktiga fytokemikalier, det vill säga färgpigment, samtidigt som de är kalorisnåla. Starkt färgpigment i skalet på frukt och grönsaker verkar ofta som kraftiga antioxidanter och är därmed bra om man ska vistas i solen då de ökar din egen inre solskyddsfaktor och ger dig ett säkrare solande.

Tomaternas intensiva röda färg kommer av pigmentet lykopen som framför allt finns i skalet och som skyddar dem från bland annat solens skadliga UV-strålar och miljögifter. Lykopen behöver tillgång till fett för att kunna tas upp i mag-tarm-kanalen och det är därför viktigt att du alltid äter nyttiga fetter tillsammans med tomater, annars riskerar du att inte tillgodogöra dig lykopenet och andra fettlösliga ämnen. Lykopen blir mer tillgänglig efter upphättning och frigörs i större mängder när tomater kokats eller tillagats. Därför ska du regelbundet satsa på tillagad tomat. Då får du i dig mer lykopen och större mängd tomatjuice och tomatsås. Även ketchup tillför kroppen lykopen.

Källa: "Supermat - vägen till ett friskare liv" av Helena Nyblom SUPERGOTT MED TOMATER

Numera äter vi tomater året om men bäst smakar kanske de du odlar själv i kruka eller växthus.

NÅGRA RECEPTFÖRSLAG

Bruchetta. Ta lite grövre bröd som först droppas med olja och ugnsrostas. De rostade skivorna stryks med färsk vitlök. Toppa med hackade

tomater.Bröd.
Katalanskt tomatbröd. Gnid rostat bröd med färsk tomat, droppa över olja och lite salt.Sås.
En god tomatsåsbas. Fräs 1 hackad gul lök mjuk i en kastrull. Lägg i 500 grader hela körsbärstomater, salta och peppra och sjud till tomaterna börjar gå sönder. Använd till köttfärssås med mera.

Tips

* Köp alltid starkt röda tomater och gärna ekologiskt. De har högre innehåll av lykopen och det finns mindre risk för bekämpningsgifter.

* Tomater är känsliga för kyla. Förvara dem därför i rumstemperatur.

* Vill du påskynda deras mognad kan du lägga dem i en papperspåse med en banan. Bananen kommer att ge ifrån sig etylengas som gör att tomaterna mognar snabbare.

* Soltorkade romater ska alltid förvaras i lufttät förpackning i sval och torr miljö.

OBS! 

Rådfråga alltid din läkare om du lider av någon sjukdom vad som är bra och inte bra att äta för din del.