Dagen före julafton

Dagen före julafton är en av de dagar som jag brukar längta mest efter under hela året. Det är den kompromisslösa dagen, när vissa  underbara saker bara ska bli gjorda och upplevda, och nästan ingenting kan ändra på det.

I vanliga fall är mitt liv fyllt av flyttade möten, inställda tjejträffar och utflykter som inte blev av. Det låter kanske trist, men det betyder egentligen bara att det blev annat i stället, sånt som var mer bråttom, men ofta lika roligt. Och nånstans i slutet av dagen, månaden och året går pusslet ändå ihop. Men dagen före julafton är dagen då allting blir precis som planerat.

Det är ganska enkelt; jag ska handla och göra skinka och senap, det är allt. Ibland jobbar man innan, ibland inte. Spelar ingen roll vilket, bara skinkan är ute ur ugnen före tolv på natten.

Familjen anpassar sig. De vet att förr, eller snarare senare, så är det

något på gång i köket.

Huset brukar under dagen bli städat av någon hågad, tidningshögarna blir rensade, borden avtorkade. Någon vattnar blommorna och granen. Någon lägger nystrukna dukar på borden. Någon reder ut sladdhärvan till granbelysningen. Någon tänder de levande ljusen i fönstren när skymningen kommer smygande. Och jag pysslar i köket.

Men även om alla sysslor under dagen och kvällen är njutningar

i sig, så är det ändå doften och smaken och den där allra första tuggan som är själva målet. När doften av ugnsgräddad skinka börjar sprida sig från köket till resten av huset, då är det så mycket jul det bara kan bli för mig. Och när jag tar ut skinkan ur ugnen har de andra samlats och plockat fram knäckebröd och den under kvällen hemlagade senapen av pappas recept.

Vi tar en öl eller dricker ett litet glas glögg till, ser kanske en sen film, pratar lite om morgondagen. Inget märkvärdigt alls. Men det är årets skönaste måltid, efter en av årets härligaste dagar.

Jag hoppas det blir så i år också, och att december blir en av årets härligaste månader. Det här numret av Allt om Mat har vi späckat med bra förutsättningar i alla fall; massor av recept för både vardag och jul, för att både matlagningen och måltiden ska bli riktigt sköna njutningar!

God jul från alla oss på Allt om Mat!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!