<p>Sm&aring;&auml;tande och natt&auml;tande kan ha skadlig effekt p&aring; dina t&auml;nder. </p>

Småätande och nattätande kan ha skadlig effekt på dina tänder.

Foto: Jupiter

Då är det sämst att äta för tänderna

Ny forskning visar när tänderna har som sämst skydd mot det vi äter.

En studie gjord vid Köpenhamns universitet, visar att nattätare tappar tänder oftare än de som inte äter på natten. Man tror att det beror på förändringen av saliv i munnen på natten, att salivproduktionen går ner och munnen blir torrare, skriver tidningen Eating Behaviors. 

Testat under sexårsperiod

 Studien utfördes på 2 217 danskar, som testades två gånger under en 6-års period. Man kunde då se att de som uppgett att de äter på natten hade tappat fler tänder än de som inte åt på natten. Vad man äter spelar mindre roll, effekten blir den samma för tänderna, inte heller faktorerna ålder eller rökning var avgörande för resultatet.

Borsta tänderna varje dag

- Att äta på nattten, när munnen är som torrast och matrester stannar kvar i munnen längre accenturerar betydelsen av söt och syrlig mat och dryck, säger professor Damien Walmsley, vid British Dental Association, till BBC. 

Det bästa tipset för att motverka tandlossning är att borsta tänderna med tandkräm två gånger per dygn, där en gång ska ske precis innan sängdags.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!