Foto: Frida Wismar

Christin Kashou är vår nya mästerkock!

Efter en spännande säsong blev det till slut Christin Kashou som vann Sveriges mästerkock 2021. Här berättar hon om sin kärlek till asistisk mat, vad tittarna inte fick se i finalen och sina framtidsplaner.

Stort grattis!
 Du verkar så lugn, ingen tävlingspanik att tala om. Stämmer det?

– Nerverna finns på insidan…Nej, men jag tror det hänger ihop med att jag utbildat mig till jurist, jag har rutin på att vara rationell och samlad – även under press. Jag jämför mig inte heller med andra och såg inte de andra tävlande som konkurrenter. Jag koncentrerade mig på att göra mitt bästa. På så vis kunde jag zooma ut och lita på min egen magkänsla.

Vem var din tuffaste konkurrent i Mästerkocksköket?

– Niclas Tuomela. Han är väldigt erfaren eftersom han har jobbat på restaurang. Han kunde allt, han hade ätit allt och var bekant med alla råvaror. Där kände jag att jag låg i lä.

Varifrån kommer ditt stora matintresse?

– Jag är palestinier och mamma har lagat arabisk mat hemma. Pappa har arbetat i Kina, så när han bodde där besökte jag honom ett par gånger och då fick jag med mig de smakerna också. Man kan väl säga att jag blev matintresserad på riktigt i tonåren, när jag var 15–16 började jag laga mat själv och testa olika recept. Alla i familjen gillar att laga mat. Vi gillar också att äta tillsammans hemma allihop, vi umgås ofta så och det är väldigt mysigt.

Var var tuffast för dig under tävlingarna?

– Tiden. Det är den mest väsentliga stressfaktorn. Att laga något på exakt 45 minuter eller 1 timme tyckte jag var jobbigt. Saker tar tid, och det är svårt att bedöma. Om jag skalat potatis i 10 minuter kändes det som att jag slösat bort en del av tiden.

Kan du avslöja något som gick på tok som tittarna inte fick se?

– Jag skulle göra en tårta i finalen, en Baked Alaska, med italiensk maräng, och glömde att jag klippt hål på spritspåsen när jag stod och snurrade den. Det var väldigt nära att jag marängduschade Mischa Billing då.

Nu har du också fått sätta din helt personliga touch på en kokbok. Är den du till hundra procent?

– Ja, det tycker jag. Jag vill visa hur lätt det kan vara – och hur gott det blir – att laga asiatiskt. Något jag ofta mötts av är att folk är lite rädda för asiatiska recept. De tror att man måste köpa massor av krångliga ingredienser, att det behövs speciella redskap och avancerade tekniker. Men jag vill visa att man med soja och lite sesamolja hemma enkelt kan kan få till en asiatisk touch.

Vad hoppas du på nu i karriären?

– Jag har utbildat mig till jurist, men nu ser jag en framtid där jag sysslar med matlagning. Jag har drömmar om att öppna restaurang, men först måste jag skaffa erfarenhet och arbeta i ett restaurangkök.

Christin Kashou

Ålder: 24.

Familj: Sambo med Antonio Stefanidis.

Bor: Solna.

Gör: Nyutexaminerad jurist, specialiserad på bolagsjuridik.

Favoritkök: Det ostasiatiska.

Aktuell. Vinnare av Sveriges Mästerkock 2021. Hennes kokbok "Mina asiatiska favoritrecept" har precis kommit ut. Köp boken här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!