Foto: Jupiter

Huvudvärk av rödvin? Här är boven

Överkänslighet mot tanniner kan ge huvudvärk av bara ett glas rödvin.

Att man får huvudvärk om man dricker för mycket är kanske ingen nyhet, men hos vissa handlar det om överkänslighet mot biprodukterna i drycken snarare än om alkoholen i sig. Ett glas vin kan ibland räcka för att utlösa ett migränanfall om man är känslig. Det man reagerar mot är framförallt tanniner, eller garvsyra. Några tips finns dock för att undvika en allergisk reaktion och ändå kunna njuta av goda drycker.

Garvsyran finns i princip bara i röda viner, där skalen ligger med länge i tillverkningsprocessen. Även faten ger ifrån sig tanniner, så därför kan viner som lagrats länge på gamla ekfat ge mer huvudvärk än andra.

I regel är det mörka drycker som innehåller flest biprodukter och därför kan man klara sig bättre om man väljer vitt vin och rent brännvin istället för till exempel rött vin, cognac eller whisky.

Vinet Ken Creek, som har nummer 74784 i Systembolaget, ska ha lägre halter av tanniner. Värt att prova kanske om man ändå gillar rött vin?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!