Bästa snapsen till julmaten
Bästa snapsen till julmaten

Bästa snapsen till julmaten

Bästa snapsen till julmaten. Snapssommeliern Bodil Andersson ger oss sina bästa nubbetips.

Allt om Mat

Bästa snapsen till julmaten

Juletid är snapstid för de flesta svenskar. Bodil Andersson, som är sommelier på Långbro Värdshus och specialicerad på snaps, tycker att man bör tänka mer på vilka smaker som fungerar tilsammans när man väljer nubbe till maten. Precis som när man väljer vin.

- Snapsen ett riktigt kulturarv som vi borde vårda bättre än att bara sjunga en trudelutt och sen hälla i oss. Rätt snaps till maten kan verkligen förhöja smakupplevelsen, säger hon. Till mer smakrik mat, som rimmat eller rökt, passar en lite kraftigare nubbe. Norska Gammel Oplands är en god fatlagrad snaps som påminner om OP.

Hur ska snapsen serveras?

- Absolut inte iskall - det är ett stort "no no". Många tar fram flaskan direkt ur frysen men det är dåligt på många sätt. Dels försvinner smakerna och dels är det faktiskt inte nyttigt för kroppen med iskall sprit i strupen. Snapsen ska vara sval, då kommer den till sin rätt.

Vilken snaps är din egen personliga favorit?

- Min egen hemmagjorda! Jag gör en svartvinbärssnaps som är väldigt god och fruktig. Även de som inte är så förtjusta i snaps brukar gilla den.

Så gör du Bodil Anderssons egen snaps:

Ta en flaska Brännvin special och blanda med 1 dl Hallands fläder och 2 matskedar citronhonung. Slå blandningen över 2 dl svarta vinbär och låt det stå svalt i 4-5 dagar. Sila - och sen är det klart!

Hemmakryddad snaps är riktigt gott – klicka här för massor av recept på god snaps du själv kan smaksätta.